Hogyan olvassunk idegen nyelven?

 

Mit kell tudnod az extenzív és intenzív olvasásról? Egyáltalán, miért fontos ez?

Az olvasás szuper dolog. Mást olvasunk, máshogyan, de kevés az az ember, aki soha, semmit, semmilyen formában nem olvas.

fantasy 3237644 1920

Az anyukák meséket olvasnak a gyerekeiknek, gyakran egészen pici koruktól fogva, hogy fejlődjön a szókincsük, a fantáziájuk, és persze a meseolvasás a legtöbb kisgyermekes családban hozzátartozik az esti rutinhoz is.

Általános iskolába lépőknek az egyik legfontosabb dolog, hogy megtanuljanak szépen, folyékonyan olvasni. Főleg az első időkben alig telik el nap, hogy ne kellene otthon gyakorolni az olvasást. Hiszen ez egy fontos készség.

A kötelező irodalmat középiskolában van, aki szereti és van, aki nem, de mindenki tudja, hogy létezik ilyen. Igazából szuper dolog lenne az összes regényt és művet elolvasni, amit ott illegette-billegette magát a kötelezők listáján.

Nyelvszakos egyetemistaként hetente kellett több regényt elolvasni, írni róla, stb. Mai fejjel nem is értem, hogy tudtam annyit olvasni...

Felnőttként gyakran olvasunk szakiroldalmat, hiszen a mai világban nem állhat meg a tanulás és fejlődés, de van, akinél még szépirodalom is előkerül. Arról nem is beszélve, hogy egymás után jönnek ki az önfejlesztő könyvek arról, hogyan legyél boldogabb, hogyan oszd be az idődet, hogyan ne stresszelj, milyen az igazi nő, milyen az igazi férfi, a gyereknevelésről szóló szakirodalom pedig valami elképesztő méreteket ölt.

 

Jól van, jól van, elég a mellébeszélésből, végülis ez egy nyelvtanulással foglalkozó oldal. Valószínűleg mindenkinek átment az üzenet, miszerint az olvasás fontos, mert okosak és kifinomultak leszünk tőle. Jujjj de jó!

A fentiek alapján olvass sokat idegen nyelven és akkor idegen nyelven is fejlődik majd a szókincsed és szárnyalni fogsz, cikk befejezve. Na jó, nem. Még csak most jön a java, légyszíves olvass tovább. :)

 

Valóban rengeteget lendít az idegen nyelvi készségeiden az, ha sokat olvasol. De nem mindegy mit, mennyit és hogyan.

Először is, olvashatsz extenzíven és intenzíven. (Az intenzív itt nem a kórházi osztályt jelöli.)

 

Intenzív olvasás

 

A nyelvórákról mindenki jól ismeri az intenzív olvasás fogalmát.

A tankönyvek tömve vannak rövidebb és picikét hosszabb cikkekkel, szövegekkel, amelyek arra hivatottak, hogy új nyelvtani jelenségek használatát mutassák be a tanulóknak, új szókincset vezessenek be, esetleg régebben tanult szavakat ismételjenek. Egy-egy szöveg általában egy téma körül forog, az órákon kielemezzük részletekbe menően.detective 1424831 1280

Ezt hívjuk intenzív olvasásnak. Amikor akár tankönyvi szöveget, akár egy hírszösszenetet, akár egy idegen nyelven íródott rövidebb facebook-posztot olvasunk el, de úgy, hogy minden részletét megértsük, ne maradjon benne homályos rész.

Mire jó ez?

 • Tudatosítjuk a szófordulatok használatát, elmélyítjük a szókincset.
 • Kielemezzük, hogyan használja benne az anyanyelvi beszélő (író) azt a nyelvtani szerkezetet, amit mi is olyan hőn áhítva szeretnénk felfogni és profi módon használni.
 • Tudatosan méyítjük az idegen nyelvi ismereteinket.

Ez bizony koncentrációt igényel. Nem is kicsit. Ebből adódóan nehéz elképzelni, hogy például fogjuk a Háború és Béke című híres regényt és elkezdjük intenzíven olvasni. Bele sem merek gondolni, mikorra érnénk a végére. Ha valami csoda folytán mégis a végére érnénk, tuti beleőrülnénk. Én mindenképpen.

Mi ebből a következtetés?

 • Az intenzív olvasásra szánt szöveg rövid.
 • Nem kikapcsolódásként olvasunk, hanem nyelvi készségek tudatos elmélyítése céljából.
 • Igyekszünk olyankor végezni ilyen tevékenységet, amikor tudunk figyelni, magasabb az energiaszintünk.

Extenzív olvasás

Az extenzív olvasás az, aminek a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez az, amire nyelvórán csak ritkán hívják fel a figyelmünket, ritkábban gondolunk arra, hogy ez idegen nyelv tanulására is jó, pedig a csoda itt történik.

 

Mit csinálunk, amikor extenzíven olvasunk?

 

Fogunk egy hosszabb szöveget, például egy hosszabb cikket, egy regényt vagy novellát, és elkezdjük olvasni azért, mert érdekel minket. Az a fontos, hogy a fő üzenetet megértsük, a történet szálát tudjuk követni, a könyv logikája és mondandója ne vesszen el.

Semmi esetre sem kezdjük el bogarászni a szöveget szóról szóra, és nem állunk le csak azért, mert olyan szóba botlottunk, amit még nem tanultunk és nem értünk. Ha a megértést nem zavarja az a szó, akkor nagyvonalúan továbblépünk.

girl 160172 1280

Az extenzív olvasás akkor jó, ha élvezzük az olvasás folyamatát, mondjuk azért mert olyan témáról olvasunk, ami rettentően érdekel minket, vagy a történet annyira lebilincsel, hogy még enni is elfelejtünk.

Az is idetartozik, amikor szakirodalmat olvasunk például azért, mert magyar nyelven nem érhető el még valami, de nekünk fontos és tanulni szeretnénk belőle, értesülnénk a szakmánk legújabb fejleményeiről.

Miért nem tudunk ezzel nyelvóra keretein belül foglalkozni?

Az extenzív olvasás időigényes dolog. Gondolj bele, ha leülsz regényt olvasni, és tényleg lebilincsel amit olvasol, akkor nem állsz fel 30 perc múlva (csak ha nagyon muszáj), illetve nem szeretnéd, hogy valaki, például egy nyelvtanár állandóan megállítson és kérdéseket tegyen fel, felhívja a figyelmedet egy-egy jelenségre. Egyszerűen csak olvasni szeretnél nyugiban. Ezt egy hagyományos nyelvórán nehéz elképzelni.

Milyen szinten lehet elkezdeni ezt a fajta olvasást?

Jogos ez a kérdés, hiszen ha belegondolsz, teljesen kezdőként, pár nyelvóra után még nehéz nekiveselkedni egy hosszabb lélegzetvételű alkotásnak.

Akkor csak haladóknak való? A jó hír az, hogy nem, egyáltalán nem. Erősebb kezdő szinttől (A2), már el lehet kezdeni. Persze nem akármit, hanem olyat, ami Neked való, megfelel a Te nyelvi szintednek. Ezzel el is érkeztünk a következő kérdéshez.

Mire figyelj, amikor extenzív olvasásra adod a fejed?

 

Az ilyen jellegű olvasás szórakoztató kell, hogy legyen. Az a jó, ha kikapcsol, ha élvezed az olvasást. Ezért az alábbi szempontok figyelembevételét javaslom:

 • Érdekeljen a téma. Ha szereted a krimit, ilyen jellegű könyvet olvass. Ha a gyereknevelés érdekel, akkor meg olyan témájút.
 • Ne szépirodalmat válassz. Ha haladó vagy persze és odáig vagy érte, akkor hajrá, de csak akkor. A szépirodalmi műveket nehéz olvasni. Nyelvtanuló számára túl árnyalt lehet a szókincs, túl összetettek a mondatok, és a hatás elérése érdekében kicsavartak nyelvtani szerkezetekbe lehet botlani.
 • Csemegézz a szórakoztató irodalomból, vagy olvass szakirodalmat Téged érdeklő témában (időmanagement, párkapcsolati könyvek, coaching témájú könyvek, stb). Ez azért jó, mert a nyelvezet sokkal közelebb áll a hétköznapi életben használthoz, gyakran találkozol benne ugyanazokkal a szavakkal, ezért jobban ragadnak ezek a szavak. Mivel a téma érdekel, a szókincsed is pont abban a témakörben fejlődik, amiről egyébként is hajlamos vagy beszélni.
 • Ne válassz túl bonyolult könyvet. Nyilván kezdőként is neki lehet veselkedni közgazdász témájú cikkek olvasásának, de az állandó szótárhasználat gyorsan elveszi az ember kedvét, a lehetséges félreértelmezésekről nem is beszélve. Ha belelapozol a könybe és úgy érzed nem érted miről szól, akkor tedd vissza és válassz valami könnyebbet. Szerencsére ma már rengeteg olyan könyv van, amit kifejezetten kezdőknek, középhaladóknak írtak. Érdekesek, izgalmasak, sikerélményt adnak.
 • Légy türelmes! Az olvasásba bele kell jönni. Lehet nem az első fél órában fogsz beleszeretni. Ha 3-4 napig rendszeresen olvasol mondjuk 20-30 percet, utána átáll az agyad, és észre sem fogod venni, hogy jóval hosszabb ideig tudsz olvasni idegen nyelven. 2-3 hét múlva pedig már nem is fogod érteni, eddig miért magyarul olvastad ezeket a könyveket.

Miért írtam, hogy a csoda az extenzív olvasáskor történik meg?

 

Mert ha jól választod ki a szintet és a témát, akkor belefeledkezel az olvasásba, ahogy bele tudsz feledkezni egy jó filmbe is. Így sok időt töltesz az olvasnivalóddal, tehát az idegen nyelv társaságában.

Gyakran találkozol számodra fontos és érdekes kifejezésekkel, amelyek akár aktív szókinccsé válnak majd.

Az agyad átáll az idegen nyelvre, így természetessé válnak eddig furcsának tűnő nyelvtani szerkezetek, szóhasználatok, az egész nyelv logikája közelebb kerül hozzád. A nyelvtanulásban az egyik legfontosabb dolog, hogy sok időt tölts a nyelvvel úgy, hogy közben szórakozásként éled meg. Az extenzív olvasás az egyik legjobb dolog, amit ennek érdekében tehetsz.