Nyelvi coaching, avagy miben jelenik meg Tina az estélyen?

 

A coaching szakma hódít és hódít és hódít, a nyelvtanítás világában is. Azonban azon túlmenően, hogy jól hangzik az, ha valaki nyelvi coach, mit jelent ez? Mi igazán a nyelvi coaching jelentősége?
Megmondom őszintén, nagyon sokáig tudnék erről beszélni, de mivel nem szeretnélek elűzni az oldalamról, rövidre és érdekesre fogom.

Engedd meg, hogy egy nőies történetet használjak a szemléltetésre. A sztori fiktív szereplője Tina.

woman 1353825 640

Tina izgatott volt, hiszen pontosan egy hét múlva egy előkelő estélyen vehet majd részt.

A cége komoly sikereket ünnepel. A helyszín fényűző, a vendéglista parádés. Igazi nőként most az járt a fejében, hogy milyen elegáns estélyi ruhában jelenjen majd meg. Nem kérdés, vennie kell egyet, hiszen erre az alkalomra nem vehet fel csak úgy akármit. Csillogni szeretne.


Igen ám, de Tina nem szokott gyakran estélyekre járkálni. Igazából fogalma sincs, hol keresse a megfelelő ruhát.


A lehetséges forgatókönyvek?


A.

Tina fogja magát, és elindul bevásárolni. Mivel nincs jobb ötlete, szétnéz azokban az üzletekben, ahol egyébként is szokott ruhákat venni, hátha akad ezeken a helyeken is 1-1 elegáns darab, ami megfelel az alkalomra.

Nem is megy haza üres kézzel! Otthon megcsodálja a szerzeményeket. Lett két új csinos nadrágja, egy igazán nőies szoknyája és pár felsője. Mind hasznos, fogja őket hordani valamikor, valahová, de az estélyre nem veheti fel őket. Ahhoz azért túl hétköznapiak.

B.

Utánanéz, hol lehet elegáns alkalmi ruhákat venni. Be is megy az egyik üzletbe, ahol szebbnél szebb ruhákat talál.

Egyiket próbálja a másik után, de hiába szépek, valahogy nem az igazi egyik sem. Az eladó hölgy a telefonját nyomkodja a pultnál, nem tűnik túl segítőkésznek...

Tinának egyedül kellene boldogulnia, de miután a 10. felpróbált ruha sem az igazi, megunja, hagyja az egészet, üres kézzel megy haza.

Olyan fura gondolatok kavarognak a fejében, hogy az ő alakjával van gond, nem arra termett ő, hogy szupercsinos estélyi ruhákat hordjon.


C.

Utánanéz, hol lehet elegáns alkalmi ruhákat venni, és be is tér az egyik üzletbe.

Az eladó kedves, megkérdezi Tinától, milyen alkalomra keres ruhát.

Megbeszélik, milyen szín állna neki a legjobban, és mely típusú ruhák azok, amelyek előnyösen emelik ki az alakját. Fontos, hogy a ruha passzoljon az egyéniségéhez, hiszen csak így fogja jól érezni magát benne.

Még arról is szó esik, milyen cipőt vesz majd fel a ruhához.

Tina felpróbálja a tökéletes darabot. A derekánál picit igazítani kell. Az eladó ezt is megteszi, így a következő nap Tina visszatér az üzletbe, felpróbálja ismét a ruhát, ami most már tényleg mesésen áll rajta.

Irány az estély!

fashion show 1746590 640

A nyelvi coaching segítségével elérjük, hogy azokon az alkalmakon és azokban a helyzetekben csillogj, ahol és amikor Te fogod használni az angol vagy a német nyelvet.

Lehet, hogy annak idején megtanultál 20 menő igét ahhoz, hogy a konyhában hogyan készítheted el a húst, de ha Te például HR szakember vagy, aki megbeszéléseket vezet, vagy interjúra készülsz éppen, esetleg a saját kedvenc témádról szeretnél folyékonyan és gördülékenyen beszélgetni, akkor nem ezek az igék teszik igényessé az angolodat vagy a németedet.

Tina helyében melyik opciót választanád?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Lingoholicot a Facebookon vagy az Instagramon!