Külföldre kell költözni ahhoz, hogy igazán jól megtanulj egy nyelvet - 5 tévhit a nyelvtanulásról, 3. rész

Az 5 tévhit a nyelvtanulásról sorozat 3. részét olvashatod most.

Természetesen van igazság abban az állításban, hogy ha külföldön élsz, sokkal könnyebb megtanulni egy nyelvet. Nyilván nem úgy értem, hogy japánul tanulsz és Angliába költözöl ki, hanem a nyelvet párosítod a megfelelő országgal. :)

Ha egy időre külföldre költözöl, az nem árt. Ha sokat utazol a célnyelvi országba, az sem árt. Valóban, igaz ami igaz, sokat lehet tanulni, hiszen bárhová lépsz is, hallani fogod a megtanulni kívánt nyelvet. Vagy nem.

Őszintén, szinte mindenki ismer olyat a környezetében, aki élt már külföldön mondjuk egy-két évig és mégsem úgy jött haza, hogy penge volt az adott ország nyelvéből. Ha magyarokkal vagy más külföldiekkel barátkozol Londonban, akkor az nem fog olyan sokat segíteni abban, hogy megtanulj angolul. És lássuk be, nem biztos, hogy egyszerű olyan munkát találni egy külföldi országban, hogy tényleg tanulj nyelvet. Azaz külföldön is meg kell találnod a módját annak, hogy belevesd magad a külföldi életbe. Persze jogos, ha azt állítod, mégiscsak könnyebb, mint itthonról. Persze, könnyebb, de ott is dolgozni kell érte.

Saját példa

Ami a saját példámat illeti, egy évig éltem Hollandiában, de nem tanultam meg hollandul. Egész sok dolgot megértettem, sok dolgot el tudtam olvasni, de nem tanultam meg hollandul rendesen beszélgetni.

Egy amerikai multinál dolgoztam. Mögöttem egy brit lány ült, mellettem egy német és a legjobban az olaszokkal és spanyolokkal szerettem beszélgetni. A munkám során pedig szinte kizárólag csak a németet kellett használnom. Mivel a férjemmel voltam kint, munka után nem holland volt az első, aki az utamba akadt. Ha azzal a céllal mentem volna ki, hogy hollandul megtanuljak, más típusú környezetet alkottam volna meg magamnak, de nem is a nyelvtanulás volt a célom. Csupán meg szerettem volna tapasztalni, milyen külföldön élni.

A lényege a mondandómnak az, hogy a két dolog – élet külföldön és nyelvtanulás – nem feltétlenül jár kéz a kézben. Járhat, de a külföldi életből nem következik automatikusan az, hogy jól fogod beszélni az ország nyelvét.

Mini külföld itthon

good news

A jó hír az, hogy itthon is tudsz magadnak mini-külföldet csinálni. A világhálónak köszönhetően egyik napról a másikra tudsz magadnak olyan környezetet teremteni, hogy napi sok órában találkozz az idegen nyelvvel.

A Netflix, HBO Go, YouTube segítségével minden gond nélkül nézhetsz és hallgathasz idegen nyelvű tartalmakat puszta szórakozásként.

A jobbnál jobb mobiltelefonos alkalmazásoknak köszönhetően akár ingyen is rengeteg segítséget kapsz ahhoz, hogy egy felépített rendszer segítse a tanulásodat. Egy alkalmazás kevés ahhoz, hogy haladó szintig stabilan megtanulj egy nyelvet, de jó kis segítséget tud adni hozzá.

A TED előadásoknak köszönhetően rengeteg izgalmas tartalomhoz férsz hozzá idegen nyelven, amiből még szakmai nyelvet is tanulhatsz és olyan témát választhatsz ki, amit nagyon érdekesnek találsz.

A radio garden segítségével bármilyen város rádióállomásait tudod hallgatni.

A podcastos alkalmazások segítségével tényleg bárhol és bármikor hallgathasz szinte bármit. Az utcán, autóban, ebédfőzés közben, bárhol!

Percek alatt találhatsz magadnak beszélgetőpartnert, akivel tudsz gyakorolni, a világ szinte bármely részéről.

Mi mindebből a következtetés?

Ha azt mondod, azért nem tanulsz meg egy nyelvet, mert nem teheted meg, hogy külföldre költözz – hiszen valljuk be, ezt azért kevesen tehetik meg – akkor kifogásokat keresel. Sokan beszélnek úgy folyékonyan valamilyen nyelven, hogy még sosem éltek a célnyelvi országban.

Ha valóban fontos Neked a nyelvtanulás, akkor akár 1-2 nap alatt is át tudod úgy alakítani a saját kis mini környezetedet, hogy az a tanulásodat szolgálja.

A sok-sok lehetőségnek köszönhetően egyáltalán nem kell unalmas könyvekre támaszkodnod. A saját érdeklődési területednek és stílusodnak megfelelően tanulhatsz.

Hajrá hát!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Lingoholicot a Facebookon és az Instagramon is. :)

Az 5 tévhit a nyelvtanulásról sorozat előző, 2. részét itt olvashatod el. A következő, 4. részét pedig itt.

Üdv,

Gabi