5 módszer, ahogyan egy TED előadással fejlesztheted a nyelvtudásodat

Aki ismer tudja, hogy abszolút rajongója vagyok a TED és TEDx előadásoknak. Érdekesek, rövidek, tartalmasak. Nyelvtanuláshoz kiválóak, erősebb kezdő szinttől már lehet hallgatni őket, középfok körül pedig már egyenesen ajánlott. Legalábbis én ajánlom, ha ez számít valamit. :)

Számos előnyük közül kiemelnék kettőt:

  • Több nyelvre is lefordítják őket, a TED előadások alatt mindig megtalálhatóak az átiratok, tehát könnyen lehet ellnőrizni a megértésünket, akár szótár nélkül is.

  • Szinte bármilyen nyelven megtalálhatóak, ha nem az angol a cél, akkor YouTube-on annyit kell beírni, hogy TEDx + egy város neve és azonnal megkapod az adott város TEDx előadásait. Így akár különböző akcentusokat is hallhatsz, várostól függően.

A legszebb mégis az az egészben, hogy ha jobban szeretnél beszélni / érteni egy idegen nyelvet, akkor a fejlesztendő célterülettől függően többféleképpen is felhasználhatod ezeket az értékes előadásokat. A számos lehetőség közül említek most 5-öt.

 

1. Szövegértés fejlesztése

headset 2781422 640

Meghallgatod az előadást csak hanggal, felirat nélkül.

Ha ez nehéznek bizonyul, vagy inkább biztosra mennél, akkor tehetsz feliratot is, így könnyebben tudod követni az előadót.

Ha rendszert csinálsz belőle és pár hétig rendszeresen hallgatsz ilyen előadásokat, garantált a fejlődés.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire szuper az, hogy nagyon sok témában találsz előadást. Kizárt, hogy ne  találj olyat, ami nem bilincseli le a figyelmedet.

 

2. Kiejtés fejlesztése

Fontos, hogy olyan előadót válassz, akinek a kiejtése szimpatikus számodra, szívesen utánzod.lips 33105 640

Nem is kell mást tenned, mint folyamatosan, 2-3 szavas késéssel utánamondani a szöveget, a tőled telhető leghitelesebb módon utánozva a beszélő hanglejtését, kiejtését. Ennek a feladatnak a neve ‘shadowing’. Fárasztó gyakorlat, de minden perce megéri.

Ha szeretnéd, akkor az előadó 1-2 mondatát utánozod, akár jó sokszor is, de úgy is dönthetsz, hogy az egész előadás ideje alatt alkalmazod a shadowing technikát.

Ha a nehezebb utat választod, akkor felirat nélkül teszed ezt, fülhallgatóval a fejeden, így gyakorlatilag szinkrontolmácsolod az egész előadást, csak éppen nem váltasz nyelvet. Ez is bőven elég, hidd el. :)

Ha először bemelegednél (akár pár hétig is), akkor kapcsolj feliratot is, így könnyebb a dolgod.

Nagyon jó kis gyakorlat, csak rá kell érezni.

 

3. Beszéd fejlesztése

Készíthetsz elmetérképet az előadáshoz. Azaz a fő gondolatból kiindulva megnézed, milyen altémái vannak az előadásnak és ezeket az altémákat egyre kisebb részekre bontod. Kulcsszavakkal dolgozol, hogy kapj egy vázlatot, amimicrophone 2007255 640 alapján majd újra vissza tudod építeni az előadást, csak éppen a Te szavaidat használod, a saját szerkezeteidet. Így az egész előadást tudod a saját szavaiddal összegezni.

Ha nagyon fontos számodra a gyakorlás, akkor vedd fel magad a telefonoddal vagy diktafonnal, majd hallgasd vissza, mit és hogyan mondtál. Az elején rettentő fura lesz visszahallani a saját hangodat, de ezen gyorsan túl lehet tenni magadat. Ne a hangodra figyelj, hanem arra, amit mondasz és ahogyan mondod. Meglepő lesz, hogy ha hibáztál, akkor nagyon sok hibát saját magadnak is ki fogsz tudni javítani. Azt is megcsinálhatod, hogy többször is elmondod a szöveget, többször is felveszed, és megnézheted, mennyivel jobban sikerül a többedik felvételed.

Ha elmetéképet készítesz egy TED előadásból, majd többször összefoglalod szóban, akkor jó eséllyel hosszú távon is emlékezni fogsz az adott előadásra. Hiszen dolgoztál vele. :)

4. Szókincs fejlesztése


owl 297413 640A számodra fontos kifejezéseket ki tudod jegyzetelni, és eldöntheted mihez kezdesz velük, hogyan fogod őket megtanulni.

Akár beírhatod őket az aranylistás füzetedbe is, de ha szívesen használsz alkalmazásokat, akkor az anki vagy a quizlet is szóba jöhet.

Persze vannak más lehetőségek is, például az adott szavakkal lehet történetet írni, vagy azokat felhasználva mondatokat gyárthatsz a TED előadásról.

 

5. Helyesírás fejlesztése

A helyesírás mellett egyben a szövegértésedet is fejlesztheted, ha elindítasz egy TED előadást (akár le is lassíthatod, hogy könnyebb dolgod legyen) és csupán hallás után leírod, amit az előadó mondott. Szóról szóra. Nem kell ezt sokáig csinálni, elég ha pár percet szánsz erre, és csak az első 4-5 percét írod le az előadásnak. Az átirat segítségével le tudod magad ellenőrizni. Természetesen egy-egy mondatot újra és újra meg tudsz hallgatni, egyszer normál tempóban, egyszer pedig lassabban.

Ezzel több legyet ütsz egy csapásra. Látod, jól írtad-e le a szavakat, tudatosabban meg tudsz figyelni nyelvtani szerkezeteket és a hallás utáni szövegértésedet is fejleszted.

Neked van kedvenc TED előadásod?

Jó szórakozást!
Üdv,
Gabi