3 oldal, ahol dalszövegekkel fejlesztheted a nyelvtudásodat

Sokan tanulnak nyelvet dalszövegekből. Vannak dalok, amelyek abszolút alkalmasak arra, hogy szavakat, kifejezéseket tanuljunk belőlük és vannak emberek, akik nagyon fogékonyak erre. Ha Te is közéjük tartozol, ez a cikk segíthet, hogy többet hozz ki a dalokkal való tanulásból. Mutatok 3 ingyenesen használható oldalt, ahol ezt megteheted.

Nézzük! :)

 

1. lyricstranslate

Az oldal linkét itt találod.

Használata rettenetesen egyszerű. Jobb oldalt kiválaszthatod, milyen nyelven táruljon eléd az oldal, hogy igazán mindent megtalálj, amit csak keresel. Iiiiigen, a magyart is választhatod!

Csupán be kell írnod a keresőbe, hogy melyik dallal ismerkednél, de előadót is megadhatsz. A keresés gomb megnyomása után az oldal kiadja a keresésnek megfelelő találatokat, neked pedig nincs más dolgod, mint elolvasni az eredeti dalszöveget, és meglévő fordításait. Nem kell szótár ahhoz, hogy értsd a szöveget, valaki más melózott helyetted, és kész fordításokat kapsz.

Rendben, nyilván nincs fent a világ valaha megjelent összes dala, és nincs meg minden fordítás magyarul, de nagyon sok igen. Illetve ahogy néztem, elég sokan dolgoznak magyar fordításokon. Ha te is kedvet kapnál hozzá, jelentkezhetsz az oldalon fordítónak :)

 

2. lyricsgaps

Az oldal linkje itt bújik meg.

Annyival más az előzőhöz képest, hogy itt nem dalszöveget és fordítást kapsz, hanem feladattal lát el téged az oldal. Miközben hallgatod a választott melódiát, a szemeddel követheted a szöveget, de nem csak olyan semmittevősen ám! Az üres helyekre be kell írnod, vagy ki kell választanod a hiányzó szavakat. Szóval aktívan és tudatosan kell fülelned.

Kiválaszthatod azt is, hogy kareokézni szeretnél, ilyenkor nem kell hiányzó szavakat írogatni, hanem a szöveg alapján felszabadultan dalolhatsz az előadóval.

Egész sok nyelven vannak fent dalok. Angol, német, spanyol, olasz, portugál, orosz, japán, csak hogy párat említsek. Nézz rá, hátha az általad tanult nyelven is találsz finomságot magadnak!

A regisztráció lehetősége adott, hogy te is gyárthass feladatokat például, de nem szükséges regisztrálnod ahhoz, hogy használhasd az oldalt.

 

3. lyricstraining

Link itt.

Az én kedvencem, de ez ne befolyásoljon Téged. :) Itt is több nyelven választhatsz dalokat, amelyekkel dolgoznál. Kiválaszthatod az adott nyelvet, az adott dalt, majd a kívánt nehézségi fokot.

2 fő feladattípussal dolgozik az oldal. Miután kiválasztottad a dalt, önkényesen eldöntheted, hogy könnyű, nehéz, nehezebb vagy nagyon nehéz kihívásban legyen részed.

lyricstraining screenshot

A választásod alapján kikalkulálja neked a masina, hogy hány szóval kell majd megbirkóznod. Akár választhatod azt, hogy az összessel (amennyiben vagy vérprofi vagy, vagy elment az eszed, vagy félrekattintottál…). A szint kiválasztása után kattinthatsz arra, hogy “Choice Mode”, vagy arra, hogy “Write Mode”.

Úgy van, ahogy sejted. A “Choice Mode” azt jelenti, hogy miközben megy a dal, és hiányzó szavakkal eléd tárul a szöveg, ki kell választanod 4 felkínált lehetőségből, hogy melyik szót lehetett hallani. Vigyázat, bambulás nem opció. Ha sokáig vacakolsz, lejár az időd, a piros vonal szépen érzékelteti a gondolkodási idő múlását. Tiszta adrenalinbomba.

A “Write Mode” szerintem a nehezebb választás, mert ott neked kell bepötyögni a hiányzó szót, és csak akkor enged írni, ha jó billentyűt nyomsz le. Itt is időre megy a játék. Ha nem sikerül eltalálnod a szót, nem megy tovább a zene….szóval komolyan kell venned a dolgokat. :)

Szép színes az egész oldal, látod hány találatod van, mennyit hibáztál, hány kitalálandó szó van még hátra.

Ha bejelentkezel, kapsz extra funkciókat, de nem kell taggá válnod ahhoz, hogy a játék működjön.

Jó szórakozást! :)