10 alkalmazás, amely segíthet a nyelvtanulásban

 

Az egyik nagyon kedves tanítványommal beszélgettünk a múltkor a telefonos alkalmazásokról. A karantén már tartott. :) Egyetértettünk abban, hogy néha kezd már sok lenni az online világból. Hiszen azon kívül, hogy sokan online dolgozunk, a gyerekek házi feladatait is online adjuk le, online keresünk receptet az ebédhez, online beszélünk ismerősökkel, barátokkal, akikkel nem tudunk most találkozni, online veszünk részt 1-1 konferencián. Az embernek néha zúg a feje a sok online dologtól.Ráaádásul még én is arról cikkezek itt, hogy milyen telefonos alkalmazások léteznek nyelvtanuláshoz…

A tanítványommal egyetértettünk abban, hogy sok online dolog ide vagy oda, mégis előfordul, hogy az ember csak nézeget ezt-azt a telefonján. Ha pedig ezt-azt nézegetünk vagy nyomkodunk, miért ne nyomkodhatnánk valami jópofa nyelvtanulós applikációt?

A másik dolog, hogy néhány esetben a telefon csak arra kell, hogy az ember elindítsa az alkalmazást és indulhat a hanganyag. Legközelebb a leállításnál kell megnyomni valami gombot. Nem kell folyamatosan nyomkodni és nézni a képernyőt.

Ezennel a tárgyra is térek. :)

10 alkalamzást ajánlok a figyelmedbe, amelyek nagyon hasznosak lehetnek nyelvtanulók számára.


Bízom benne, hogy találsz olyat, amit Te is tudsz használni.

1. Radio Garden

Bárhol, ahol hozzáférsz az internethez, hozzáférsz a világ rádióadásaihoz is.

A Radio Garden egy szuper weboldal, amely mobilalkalmazás formájában is elérhető.


Meghallgathatod, miről beszélnek Berlinben, hogyan kommentálják a híreket Washingtonban, vagy kivel készítenek épp interjút Londonban, és még folytathatnám a sort. Mindezt pár perc alatt.

A zöld pöttyök a városokat jelölik (földrajzi tesztnek sem rossz), ide kattintva hallgathatod az adott város rádióállomásait. Ha úgy tetszik, 10 percig hallgathatsz német rádiót, majd japán rádiót, magyar rádiót és mondjuk lengyel rádiót. Utazás a Föld körül. :)

Ha valóban a nyelvtudásodat fejlesztenéd, ne zenerádiót válassz... ? A honlapra ide kattintva látogathatsz el.

 

2. Quizlet

quizlet

A Quizlet egy népszerű alkalmazás, főleg szavakat és kifejezéseket tudsz vele tanulni. Készíthetsz saját paklikat, de mások által készített szókártyák közül is válogathatsz.

Előnyei:

 • excelből is könnyedén tudsz importálni szavakat;
 • teljesen logikusan használható, azonnal rá lehet érezni;
 • nagy felhasználótáborral rendelkezik, így jó eséllyel találsz kész paklikat is szótanuláshoz, nem kell neked bajlódnod vele (bár egyébként jó, ha Te magad bajlódsz vele…);
 • változatos módon tudod kikérdezni magadtól a kifejezéseket, nem unalmas, hiszen többféle játékos kikérdezésmód közül válogathatsz;
 • szintén előnye, hogy hangosan is felolvassa Neked a szavakat, ez kiejtés szempontjából nem hátrány.

Kevésbé jó tulajdonsága, hogy nagyobb pakliknál kicsit random a kikérdezés módja, ezért kisebb mennyiségő szavakkal érdemes dolgozni. Amennyiben felkeltette a Quizlet az érdeklődésedet, itt tudsz felhasználói fiókot készíteni magadnak.

 

3. Stitcher

Ha szereted a podcastokat, akkor ez egy szuper alkalmazás.

Online és offline módban is működik, bár az offline módhoz kell, hogy legyenek letöltött podcast-részek is (kb 2 kattintással megoldható).

Bármilyen nyelvtanulós podcastot kinézel magadnak, itt jó eséllyel megtalálod, csak kattints a nagyító jelre. Innentől kezdve gyerekjáték, azonnal láthatod a kedvenceidet, automatikusan megjelennek az új részek is.  Mihelyt akad egy kis holt idő a napodban, már meg is nyithatod a Stitchert, és indíthatod a podcastot.

Akár angolt, akár németet, akár spanyolt vagy más nyelvet tanulsz, itt jó eséllyel találsz kedvedre valót.

 

4. Duolingo

duolingo

Nem kérdés, hogy az alkalmazást sokan ismerik, szeretik és használják.  

Teljesen nulla nyelvtudással is elkezdheted használni, de ha már vannak alapjaid, akkor egy röpke szintfelmérő után a Neked való szintről indulsz.

Előnyei:

 • Tanít szókincset, nyelvtant, kimondva, leírva, olvasva.
 • Színes, jópofa, a szintlépésekkel pedig motiváló is lehet az erre fogékonyaknak.
 • Kevésbé ismert dolog, hogy ha nem mobilon használod, akkor a Stories menüpont alatt történeteket játszik le Neked mondatonként, hangosan kimondva. Ez egy plusz motiváció és szín a Duolingo felhasználóknak. Sajnos a Stories még nem minden nyelven elérhető, csak a leggyakrabban tanultak esetében.
 • Ha nagyon elfoglalt vagy, és csak napi pár perced van tanulni, akkor a Duolingo jó választás lehet.

 

5. Tandem

Ha beszélgetőtársat keresnél, hogy gyakorold az idegen nyelvet, nézd meg a Tandemet!

Amit én szeretek benne, az az, hogy témákat dob fel, amelyből választhatsz (de saját témát is megjelölhetsz), így a többiek, akik épp online vannak, látják miről beszélgetnél szívesen.

Mihelyt belépsz, azonnal látod, ki van online, és nagyon könnyen és gyorsan lehet beszélgetést kezdeményezni. Bárkire rá tudsz írni, ki is tudod javítani a mondatait (ha a Te nyelvedet tanulja pl), és ha szimpatikus embert találtál, akkor tudtok beszélgetni is.

Dinamikus alkalmazás, könnyen és gyorsan lehet beszélgetőtársat találni.

 

6. Clozemaster

clozemaster

Szerintem a clozemaster alkalmazás akár addiktív is lehet, vigyázz vele! :)

Előnyei:

 • Az egyik legnagyobb előnye, hogy kontextusban tanít szavakat és nyelvtant.
 • A másik nagy előnye, hogy a nyelvben előforduló leggyakoribb kifejezéseket tanítja meg. Az, hogy a 100, 500, 1000, 2000, stb….. vagy akár 10.000 leggyakoribbal szeretnél foglalkozni, csak rajtad múlik, mielőtt gyakorolni kezdesz, ezt is beállíthatod.
 • Harmadik előnye, hogy hangosan is kimondja a mondatokat.
 • Negyedik előnye, hogy kiválaszthatod, hogy több válaszból szeretnéd kiválasztani a helyeset, vagy Te, kútfőből szeretnéd beírni az adott mondatból hiányzó szót.
 • És még egy jó tulajdonság: ha pl. angolul tanulsz, kiválaszthatod, hogy milyen nyelven szeretnéd, hogy tanítsa Neked az angolt. Ha mondjuk a németet is gyakorolnád, akkor kiválaszthatod az angol-német párosítást és egyből két legyet ütsz egy csapásra.

A clozemaster az egyik kedvenc alkalmazásom, én személy szerint nagyon szeretem.

 

7. Kindle

A Kindle alkalmazás azért hasznos, mert bele tudsz olvasni a könyvekbe, mielőtt megvennéd őket.

Mivel idegen nyelvet tanulsz, nyilván idegen nyelven olvasol könyveket is, igaz? :)

Mielőtt mondjuk a bookdepository vagy wordery oldalán vagy valahol máshol megrendelsz egy könyvet, előtte ingyenesen letöltheted a Kindle alkalmazásodba. Ilyenkor kapsz egy ún "sample"-t, azaz a könyv első részét (10%-át) el tudod olvasni. Látod a tartalomjegyzéket, látod mennyire nehéz és mennyire tetszik Neked a stílusa.

Ha tetszik, akkor két lehetőséged van. Megrendeled a könyvet, és ha megérkezett hozzád, elolvasod. Vagy e-book formában veszed meg, és akkor átutalás után azonnal olvashatod is telefonon, gépen vagy e-book olvasón. Gyakran az e-book jóval olcsóbb, mint megrendelni a könyvet.

 

8. Anki

Az Anki a személyes kedvencem. :) Szókincs bővítéséhez elengedhetetlen (szerintem).

Azért szuper, mert a szavakat, amelyeket Te is beleírhatsz, de már meglévő, mások által alkotott csomagokkal is dolgozhatsz, egy beépített algoritmus alapján kérdezi ki Tőled. A lényeg, hogy a számodra legnehezebb szavakat fogja kérdezni Tőled a leggyakrabbban és még pont azelőtt, hogy teljesen elfelejtenéd a szót.

Honnan tudja, mely szavak nehezek számodra? A visszajelzéseidből. Mindig, amikor kikérdez Tőled 1-1 szót (na jó, inkább kifejezést, sőt én álatlában rövidebb mondatokkal dolgozom), Te visszajelzel, hogy az adott szót nehéz, könnyű, esetleg közepesen nehéz volt előhívni az emlékeidből. Azt is látod, hány nap múlva fogja újrakérdezni.

Nincsenek bosszantó emlékeztető e-mailek, nincs reklám, semmi csilli-villi, csak a lényeg.

Az Anki oldalán tudsz magadnak felhasználói fiókot létrehozni, és innentől kezdve ezt tudod szinkronizálni a mobiloddal és a gépeden lévő programmal is. Így mindenhol ugyanazt látod.

Én a gépen szoktam excelből beimportálni a szavakat, és a mobilon szoktam tanulni jártamban-keltemben, holt időket kihasználva.

Ha számít a véleményem, az anki a legjobb. Kell rászánni az elején időt, hogy az ember ráérezzen, de ha egyszer ráérzett, onnantól kezdve szuper!

 

9. Spotify

Nem gondolom, hogy különösebben alaposabb bemutatást igényelne a Spotify, hiszen rengetegen ismerik és használják.

Amire én itt felhívnám a figyelmedet az az, hogy sokan zenehallgatásra használják, de rengeteg rengeteg ingyenes podcast is elérhető rajta.

Ha bárhol vagy, ahol – akár csak háttérzajként – valamilyen hanganyagot hallgatnál, egy gombnyomással elindíthatod a Spotify segítségével a kiválasztott podcast epizódot és már indulhat is a hallgatás!

 

10. Drops

Ezzel az alkalmazással főként szavakat tudsz tanulni, teljesen kezdő szintről is indulhatsz.

Jópofa, színes, haladhatsz témakörönként, ki tudod választani, melyik témakör szavait szeretnéd tanulni. Természetesen ki is mondja a szót hangosan, hogy a kiejtést is tudd gyakorolni.

Nagyon sok nyelven elérhető, biztos, hogy 30 felett van a tanulható nyelvek száma. Picit színesíteni tudod vele a tanulásodat.

Arra biztatnak az alkalmazásban, hogy legalább 5 percet tanulj naponta, a jobb felső sarokban látod is, ahogy az óra elindul 5 perctől visszafelé.


Jó szórakozást!

Üdv,
Gabi