Bevezetés a podcastok világába

 

Miért kiváló a podcast nyelvtanuláshoz?

 

Sokan már ismerik a podcastokat és lelkesen hallgatják is őket. Sokan még ismerkednek velük, de az is lehet, hogy van még nyelvtanuló, aki még nem barátkozott meg ezzel az izgalmas műfajjal.

A podcast hanganyag, ami az interneten elérhető a kíváncsi fül számára. Olyasmi, mintha hallgatnád a rádiót, különösen egy érdekesebb beszélgetős vagy monológszerű műsort, de mindnyájan tudjuk, hogy a rádióban az ilyen műsorokat jellemzően megszakítják zenével vagy reklámokkal.

A podcast esetén nincs ilyen. Itt csak a tartalmat kapod, zene, reklám és mindenfajta megszakítás nélkül. Online és offline is hallgathatod. Amikor Neked tetszik. Van előfizetős és ingyenes változata. Akár olyan is, amit ingyenesen meg tudsz hallgatni, de ahhoz, hogy szövegátiratot is kapj hozzá, már fizetni kell. Esetleg prémium extra tartalmat kapsz előfizetésért cserébe. Ez mind-mind a készítőn múlik.

Miért jó a podcast Neked, mint nyelvtanulónak?

Vannak podcastok, amelyeket direkt abból a célból hoztak létre, hogy nyelvet tanulhass velük, akár különböző szinteken is. Illetve vannak podcastok, amelyeket egyáltalán nem feltétlenül nyelvtanulási és nyelvtanítási célból hoztak létre, de ez nem azt jelenti, hogy nem tudod őket felhasználni. :)

headphone 159569 640

Szóval, vissza a kezdeti kérdéshez, miért jó a podcast Neked, aki nyelvet tanul?

 • Mert témájukat tekintve elképesztő változatosságnak örvendenek. Hallgathatsz üzleti témájú podcastot, híreket is, de bármilyen témában találsz hanganyagokat. A bármilyen témát úgy értem, hogy bármilyen téma. Környezetvédelem, divat, sütés, marketing, utazás és amit el tudsz képzelni.

 • Különböző hosszúságúak. Vannak egészen rövidek, pár percesek és egészen hosszúak is. Hogy milyet hallgatsz, az a Te választásod.

 • Nem kell fizetned értük. A legtöbb podcast ingyenes szokott lenni.

 • Offline is hallgathatod őket.

 • Maguktól töltődnek le új epizódok a mobilodra, gépedre, tabletedre, ha ilyen beállítást választasz. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem kell gondosan átmásolni hanganyagokat a telefonodra, nem igényel az egész dolog semennyi előkészítést. Azonkívül, hogy a kezdet kezdetén kiválasztod a podcastot (majd leírom hol), kiválasztod, hogy automatikusan jelenjenek meg új epizódok. Innentől kezdve mihelyt internet közelében vagy, az alkalmazásba már le is töltődik az új rész, és ezt Te bármikor meghallgathatod. Olyan helyen is, ahol nincs internet.

 • Ha valaki podcastot indít, álatlában rendszeresen tölt fel újabb és újabb részeket. Így ha valakinek tetszik a hangja, stílusa, témája, kiejtése, stb., akkor rendszeresen hallgathatod őt.

 • Ha egy bizonyos témában hallgatsz podcastokat, akkor folyamatosan ismétlődik a szókincs, ami Téged érdekel, így az ismétlés is biztosított.

 • Rendkívül gyorsan fejlődhet a hallás utáni szövegértésed, hiszen nagy mennyiségű hanganyagot hallgathatsz meg.

 • Főzés közben, séta közben, autóban, otthon is hallgathatod, így könnyű beiktatni a napirendedbe.

 • Sokan készítenek azért podcastot, hogy a Te nyelvtudásod fejlődjön. Tehát különböző szintek közül is választhatsz. Persze van, hogy valaki azért készít podcastot, hogy meghozza a kedvedet egy prémium csomag vagy szolgáltatás megvásárlásához, amivel semmi baj nincs. Lehet azt gondolod, az alap, ingyenes hanganyagokból is sokat tanulsz, de az is lehet, hogy megjön a kedved egy előfizetéshez. Viszont semmiképpen sem zsákbamacskát kapsz, hiszen már megismerkedsz a podcast készítőjével, így tudod, mit várhatsz tőle.

Hol férhetsz hozzá a podcastokhoz?


Igazából ha beütöd a google keresőbe, hogy "podcast" plusz megnevezel egy témát, akkor azonnal kapsz oldalakat, ahol ilyen hanganyagok elérhetőek.

Több szolgáltatónak saját podcast alkalmazása is van.

Lehet nyugodtan kísérletezni, én most azt a két alkalmazást mutatom meg, amelyeket én használok, ezért jobban ismerem őket.

Személyes kedvencem a Stitcher.

Azért szeretem, mert az ingyenes változatban is kevés a reklám és maximálisan jól lehet használni. Valamint intuitív módon működik, könnyű eligazodni benne. Valamint rendkívül sok podcast csatorna közül lehet válogatni. Online és offline is tudom használni.

Könnyedén hozzá tudom adni a kedvelt csatornákat a kedvencek közé, így kb. 30 másodpercbe telik elindítani azt, amit hallgatni szeretnék. Gépen és mobilon is lehet használni.

A másik, amit biztos, hogy sokan ismernek, a Spotify.

Van 1-2 csatorna, amit itt szoktam hallgatni, mert itt találtam meg őket. A Spotify-t általában zenével szokták azonosítani, de telis-tele van podcastokkal is, érdemes kísérletezni vele.

 

Már tudod, miért hasznos Neked a podcast és hol találhatóak. Igenám, de hogyan használd őket?

 thinking out of the box 2958103 1920

Először is, biztos vagyok benne, hogy ha egyszer megtetszenek Neked a podcastok és elkezded őket hallgatni, megtalálod a módját, hogyan profitálhatsz belőlük sokat. Kiindulásként azért álljon itt néhány ötlet.

 • Akkor van nyert ügyed, ha a napirendedbe sikerül beépíteni a hallgatásukat. Talán a reggeli kávé / tea mellé? Úton a munkahelyre vagy iskolába? Pakolászás közben? Gondolj bele, ha találsz napi 10-20 percet, amikor akár más tevékenység közben hallgatod őket, akkor egy hónap alatt már rengeteg idegen nyelvű hanganyagot hallhatsz! Sok kicsi sokra megy.

 • Ha tetszik az előadó hangja, kiejtése, akár utánozhatod is. Nincs más teendő, mint folyamatosan utánamondani a hallottakat a beszélő után. 1-2 másodperces késéssel visszahangozhatod a mondatokat (ez elég nagy koncentrációt és figyelmet igényel), vagy ha picit több időt rá tudsz szánni, akár mondatonként megállíthatod és utánamondhatod a hallottakat. Pontosan ugyanazt. Ez is fárasztó, cserébe nagyon hatékony tevékenység.

 • Miután meghallgattál egy epizódot, össze is foglalhatod, amit hallottál.

 • Ha hozzáférsz a podcast átiratához, a hallgatással egy időben olvashatod a szöveget is, így kristálytiszta lesz az egész (feltéve, hogy nem túl magas szintet lőttél be).

 • Többször is meg lehet hallgatni ugyanazt a részt, így mélyítve a megértésedet. Minden egyes hallgatással tisztább lesz az üzenet és egyre többet tanulsz belőle.

 • Gyakran a podcast készítője felajánlja a lehetőséget, hogy témát kérjél tőle. Így az adott podcast weboldalán reagálhatsz is 1-1 epizódra, vagy témát kérhetsz. Így felveszed a kapcsolatot a készítővel, ami nem rossz, mint kis gyakorlás. :)

A következő napokban írok cikket egyes nyelvekhez, hogy ötletet adjak, mit hallgass. Blogbejegyzés formájában is és a facebook oldalon is.

Jó szórakozást!

 

Ui.: Itt találsz podcast ajánlásokat angolosoknak.

Németeseknek itt, ebben a cikkben ajánlok podcastokat.

A spanyol nyelv tanulásához ebben a cikkben találsz podcast ajánlásokat.