5 hasznos link és / vagy oldal, ha online tanítasz nyelvet

 

Nem kezdem azzal, hogy elmondom, miért is fontos és jó online tanítani. Most mindenki tudja.

Senki nem kívánja a saját otthonába a koronavírust, ezért olyan emberek, tanárok is elkezdtek online tanítani, akik eddig nem is gondoltak erre.

Főként azokhoz szólok ebben a cikkben, akik nyelvet tanítanak online. Esetleg most kezdtek nyelvet tanulni ilyen formában és a tanáruknak szeretnének segíteni abban, hogy gördülékenyebb legyen az átállás erre a megoldásra. Miért is ne? Néha a diákok rukkolnak elő 1-1 jó ötlettel.

1. zoom.us

Kezdjük azzal, milyen felületet használunk a komunikációhoz. Érdekes, amikor azt mondom, főként online tanítok nyelvet, a legtöbben bólintanak és azt mondják: “Aha, skype.”

Én pedig azt mondom: ZOOM.

Ízlések és pofonok, érdemes persze több eszközt is tesztelni, lehet Neked más válik be mint nekem.
Ami engem illet, a zoom-ot használom a legszívesebben. Ha 1 vagy 2 diákot tanítasz egyszerre, akkor ez egy ingyenes eszköz, 3 vagy több ember esetében már csak 40 percet kapsz ingyen, utána fizetős csomagra kell átállni.

Miért szeretem?

  • Megbízható. Nem szakadozik, nem kell kérdezgetni folyton a tanítványomat, hogy jól hall-e engem. Ezzel nem vesztegetünk el értékes időt.
  • Könnyedén fel lehet venni az órát a record gomb segítségével, ha ezt szeretnénk.
  • A képernyőmegosztás funkciója egyszerű és nagyszerű. Share gomb, majd kiválasztod mit osztanál meg és hajrá, mehet is a dolog.
  • A ‘tábla’, azaz whiteboard funkció kiváló. Hagyományos esetben nagyon fura érzés egy tanárnak tábla nélkül tanítani, mert ugye honnan fogja lemásolni a diák, amit felírok, ha nem a tábláról. Itt ezzel sincs gond. A ‘Share’ gombra kattinta kiválasztod a ‘whiteboard’ megosztását, és eszközök tárháza áll rendelkezésedre. Íráshoz lehet színeket választani, de rajzolni is tudsz, vékonyabb, vastagabb vonallal, ami csak jólesik. A pici elemlámpával pedig jelzed a tanítványnak, hová irányítsa a figyelmét. Az óra végén a táblát lementjük és küldhetjük is a tanítványnak, hogy semmi ne vesszen el. Kell ennél több? :)

Plusz egy előnyt említenék még meg.

A meeting kiírása után a linket el lehet küldeni a tanítványnak e-mailben, és egy kattintással hozzá lehet adni a meetinget a google naptárhoz. Így nem felejtjük el, mikorra állapodtunk meg az óra időpontját illetően és a link is kéznél van. Ráadásul jelszót is lehet megadni a belépéshez.

 

2. miro.com

Szeretnéd előkészíteni az órát egy csini kis táblaképpel?

A miro jó megoldás lehet. Már az ingyenes változatot is tökéletesen lehet használni kreatív órákhoz.

Pont olyan, mint amikor azzal leped meg a diákot, hogy amikor belép a terembe, a táblán már ábrák vannak, pár kép odabiggyesztve mágnessel, esetleg kulcsszavak, egyszerűbb táblázatok vagy egy aktuális újságcikk olvasható rajta. Ezt mind előkészítheted a miro segítségével. 3 táblaképet tudsz ingyenesen készíteni, de ez elegendő is, hiszen ritkán kell egyszerre több is.

 

3. www.watch2gether.com

Szintén ügyes kis oldal, ami azt teszi lehetővé, hogy YouTube videókat nézz együtt a tanítványoddal.

Teljesen ingyenesen előkészíthetsz egy ‘szobát’ is, amit mindig ugyanazzal a tanítvánnyal használsz és tartósan ugyanazt a linket tudjátok használni a belépéshez.

Miért jobb ez, mintha küldesz egy linket és megkéred a tanítványodat, hogy indítsa el a videót, majd nézze meg és szóljon, ha kész van…?

Azért, mert itt teljesen egyszerre nézitek. Bármelyik fél el tudja indítani és meg tudja állítani a videót, ha kérdés van menetközben. A chat ablakban lehet közben beszélgetni, rákérdezni 1-1 kifejezésre, figyelmet felhívni, smiley-t megosztani. Tényleg a közös videónézéss élményét adja.

 

4. mindmup.com

Ez egy egyszerű kis ügyes program arra, hogy elmetérképeket gyárthass a tanítványoddal szókincshez, beszédhez, nyelvtanhoz.

Nem, nem lesz olyan az elmetérkép, mint amit kézzel készítesz el, saját rajzokkal, színekkel, pici ábrákkal, saját stílusodat tükrözve.

Azonban meg lehet nyitni google drive-ban is, ami azt teszi lehetővé, hogy együtt készítsetek elmetérképet a nyelvóra során. Lehet színeket variálni benne és betűméretet és egy gyors vázlat elkészítésére tökéletes. Ami engem illet, amit nagyon szeretek benne az az, hogy pdf változatban is le lehet tölteni, miután elkészült az 'alkotás', így könnyen le lehet menteni a megfelelő könyvtárba a gépünkre, ki is lehet nyomtatni és kiindulópontként szolgálhat kézzel készített elmetérkép rajzolásához.

 

5. lyricstraining.com

Amennyiben szívesen használsz fel dalokat is a tanításhoz, a lyricstraining-es házi feladatokat biztosan szívesen fogja megcsinálni a tanítványod.

Amellett, hogy sok nyelven találsz meg dalokat, ki lehet választani a szintet, és azt is, hogy több megoldás közül kelljen kiválasztani a hiányzó szót, netán a nyelvtanulónak kelljen beírni hallás után, A,B,C,D segítség nélkül.

Az oldal szép és színes, szinte hívogat. :)

Több dolog is gondoskodik arról, hogy izgalmas legyen a feladat. Először is, a dal addig nem megy tovább, amíg nincs meg a megfelelő megoldás az adott részhez. Lassan elhalkul, így ha igazi zenei élményt szeretnél, bizony ne vesztegesd az idődet. A dal fölött futó kis csík pedig arra figyelmeztet, hogy ketyeg az idő, így ha nem akarod elveszíteni a ‘játék-életedet’, akkor koncentráltan kell dolgoznod.

Ja igen, ne lepődj meg, ha már a sokadik dalhoz fogsz hozzá és nehéz lesz felállni a képernyő elöl. Őrület, milyen gyorsan megy az idő, ha az ember élvezettel tanul nyelvet, nem igaz? :)

 

Remélem, sikerült ötletet adnom újdonsült vagy kevésbé újdonsült online nyelvtanároknak, hogy színesebb órákat tudjatok tartani a távolból is. :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Lingoholicot a facebookon is. :)