Nyelvtanulás önállóan – mit jelent ez?

 

Az önálló nyelvtanulás szabadságot ad.

 

Nem függsz senkitől. Nem maradsz le, ha két hétig nincs nyelvórád vagy épp nem indítanak nyelvtanfolyamot a közeledben. Nem kell arra várnod, hogy a tanárod milyen házit ad, mikor tanít Neked új szavakat vagy mikor tanuljátok már végre azt a nyelvtant, amire Neked annyira szükséged van.

 

1. Ha önállóan tanulsz, akkor ki tudod választani azokat a tananyagokat, amelyekkel tudsz és szeretnél is dolgozni. Ezeket az anyagokat pedig az igényeidhez alakítod.

Mit jelent ez?

Tegyük fel, hogy rajongója vagy a TED előadásoknak. Ha már középfok körül mozogsz az adott nyelven, akkor ezekből az előadásokból már viszonylag könnyen és gyorsan tudsz tanulni. Mit és hogyan?

Ha a hallás utáni szövegértésedet fejlesztenéd, akkor minden nap meghallgathatsz egy TED előadást, felirattal. Reggeli közben, ebéd közben, nem muszáj feszült figyelemmel hallgatnod. Esetleg megfejeled azzal, hogy a Radio Garden adásai közül is válogatsz, és a háttérben szól például a berlini rádió.

Ha a szókincsedet fejlesztenéd egy bizonyos témában, amiről egyébként az előadás is szól, akkor inkább meghallgatod azt a bizonyos előadást, elejétől a végéig. Majd fogod a szöveg átiratát, kijelölöd belőle a megtanulni kívánt kifejezéseket. Maguktól ezek nem mennek a fejedbe, ezért gondoskodnod kell arról is, hogy ismétléseket iktass be. A kifejezésekből, mondatrészekből készíthetsz magadnak egy kártyacsomagot Quizletben, de Ankiba is importálhatod őket. Ha a kézírás alapú módszereket szereted jobban, akkor kézzel írott szókártyákat varázsolsz, amelyeket az íróasztalodra tudsz tenni, nehogy elfelejts ismételni. Persze ha nyugodt tempóban tanulsz, nem kell rohanni, akkor az aranylista is jó választás lehet.

Ha a kiejtésedet szeretnéd javítani, akkor pár másodperces késéssel ismételheted az előadó után az elhangzottakat. Az előadó is folyamatosan beszél és Te is, csak te 2-3 másodperccel követed (shadowing).

Ha a beszédkészségedet pofozgatnád, akkor elmetérképet készíthetsz az előadás anyagából és annak segítségével folyékonyan össze tudod foglalni az elhangzottakat.

Ha a nyelvtanodat pontosítanád, akkor intenzív olvasással megnézheted, hol milyen igealakokat használt a beszélő. Felteheted magadnak a sok miért kérdést. Itt miért ebben az alakban van az ige? Itt miért van függő beszéd? Miért pont ezt az igeidőt kell itt és itt használni?

Egy szöveg, egy TED előadás, mégis sokféleképpen tudsz belőle hasznot húzni. Minden csak azon múlik, Neked mi válik legjobban hasznodra.

 

2. A saját időbeosztás szerinti tanulás az egyik legnagyobb előny és persze a legnagyobb veszély is.

 

Előny, mert nem kell egyhuzamban másfél órát szentelned a tanulásnak, ha nem szeretnél vagy nem tudsz. 15 percekből is összerakhatod a napi adagodat. Ráadásul nagyon fontos, hogy a saját energiaszintedhez alakítod a tanulás ütemét. Ha reggel fog jobban az agyad, akkor reggel tanulsz, de ha este, akkor este.

Persze épp itt rejlik a veszély is, mert könnyű azt mondani, hogy majd délután, majd este, majd holnap, majd inkább holnapután tanulok… Ezért jó, ha valaki “üti a hátadat”, hogy haladjál. Van, aki számonkér. Saját magadnak is találhatsz ki apró jutalmakat, ha megtanulsz egy-egy egységet, de jó, ha van valaki a közeledben, akinek el kell számolnod azzal, hogy haladtál.

 

3. Ha önállóan tanulsz, felelősséget vállalsz a saját haladásodért.

 

Mihelyt az önállóság mellett teszed le a voksodat, nem lehet másra fogni, ha nem haladsz. Nem mondhatod, hogy nem volt elég jó a tanár, a csoporttásaim visszafogtak, sötét volt a teremben, nem láttam a táblát...Nincsenek kifogások.

Hiszen valószínűleg azért lettél önálló tanuló, mert komolyan veszed saját magadat, a tanulást, és szeretnél lendületesen haladni a kijelölt célod felé.

 

4. Ha önállóan tanulsz, akkor gyakran jól szórakozol tanulás közben.

 

Mindig lesznek nem szeretem dolgok, amit mondjuk meg kell tanulni, de nincs mindig kedved hozzá. Ez nem is baj, ha emellett eleget foglalkozol azzal, ami viszont rendkívül jól szórakoztat.

Például olyan könyvet olvasol, ami tetszik. Vagy van egy jó italki beszélgetőpartnered, akivel egy hullámhosszon vagy és jókat beszélgettek.

Soha ne válassz olyan tanulási eszközt, amit az elejétől fogva nem szeretsz, mert az nem lesz célravezető.

 

5. Önálló nyelvtanulóként tudatos vagy.

 

Nem úgy véletlenül böngészel dolgokat, hanem tudatosan választod ki, hogy mikor mit fogsz csinálni.

Tudod, mi az ideális, amivel mindenképpen haladni kellene, de van vészterved is. Mondok egy példát. Nagyon át kellene ismételni egy jó nagy adag szót aznap, de nagyon nem megy. Fáradt vagy és kedvetlen. Nem baj, mert úgyis van egy sorozat, amibe szívesen belenéznél. Természetesen azon a nyelven, amit tanulsz. Így ugyan a szavakat nem ismételted át, de 1-1 ilyen alkalom belefér. Az ember végülis nem robot. Cserébe pihentél, de mégis adtál teret a nyelvnek is.

Persze a következő nap ismételsz is, amit kell, mert tudod, hogy tudatos, fókuszált tanulás nélkül nem sokra mész. Legalábbis sokkal lassabban fogsz haladni.

 

6. A minőségre hajtasz.

 

A legtöbb embernek nincsenek hosszú órái arra, hogy nap mint nap nyelvet tanuljon.

Ezért igyekszel úgy tanulni, hogy azt a kevesebb időt minőségi tanulással töltsd ki. Miközben megoldasz néhány feladatot, nem nézegeted közben a telefonodat, nem szól hangos zene a háttérben, nem hívogatod fel a barátaidat 1-1 percre.

Ha aznap 15 percet tudsz a tanulásra szánni, akkor igyelkezz úgy tanulni, hogy abban a 15 percben tényleg fókuszáltan tanulj. Ha nem telefonos alkalmazást használsz, akkor némítsd le és fordítsd fejjel lefelé a telefonodat. Maximum olyan zene szóljon halkan a háttérben, aminek nincs szövege. Igyekezz csendet varázsolni magad köré. Az agyad ebből fogja tudni, hogy ezt most komolyan kell vennie, és ezért figyelni fog.

15 perc fókuszált tanulás többet jelent, mint egy óra “babrálás”, tanulok is nem is hozzáállás.


7. Ha önállóan tanulsz, nem adod fel.

 

Könnyű ezt mondani...Mégis, kell, hogy lebegjen egy cél a szemed előtt, ami miatt elkezdtél tanulni.

Ugyanakkor mindenkinek lehetnek rosszabb időszakai, amikor úgy érzi, nem halad és kilátástalannak tűnik az egész. Ezért fontos, hogy ne egyedül tanulj. Válassz egy tanárt, aki néha-néha számonkér. Tanulj együtt más emberekkel, akikkel néha összeültök megbeszélni, hogy haladtatok. Ha elvetemült vagy, bejelentkezhetsz egy nyelvvizsgára is. Az időpont miatt kénytelen leszel haladni. Ha megteheted, akkor egy utazást is beidőzíthetsz. Milyen jó lesz rendesen, az adott nyelven beszélgetni a helyiekkel, és nem elveszettnek érezni magadat. :) Ha nem teheted meg, apróbb ajándék is megteszi. Egy könyv a bookdepository.com oldaláról, vagy bármi, aminek örülsz.

 

Önállóan nyelvet tanulni nagyon jó. Ez egy más szemlélet. Aki szereti a szabadságot, ezt is szeretni fogja. :)