Nyelvtanulás mint újévi fogadalom? Pár gondolat, hogy ne add fel.

 

A Te életedben is létezik még olyan dolog, amit újévi fogadalomnak hívnak?

Ha nem is így nevezed, valami halvány sejtésed biztos van, hogy mit szeretnél elérni ebben az évben. Amennyiben a nyelvtanulás is megfordult a fejedben, megosztok Veled néhány gondolatot, annak érdekében, hogy a fogadalom ne merüljön feledésbe és képes legyél kitartani az elhatározásod mellett.

A teljesség igénye nélkül álljon itt egy 8 pontból álló lista. Ezeket a pontokat gondolatébresztőnek szánom. Ha komolyan gondolod, hogy nyelvet tanulnál vagy fejlesztenéd a meglévő tudásodat, érdemes lehet ezek mentén elgondolkozni picit. Előre szólok, nőhöz méltóan sok-sok kérdést fogok feltenni a cikkben. Válaszolnod viszont Neked kell. :)

 

1. KONKRÉT CÉLT FOGALMAZZ MEG

Az “ebben az évben megtanulok héberül” nem elég. Az sem, hogy “ebben az évben ráfekszem az angolra”.

Gondold át, hogy mit az, amire fókuszálni szeretnél. Például a szókincsedet fejlesztenéd? Rendben. Naponta hány új szót szeretnél megtanulni? A szókincsedet melyik területen bővítenéd? A divatról szeretnél cizelláltabban fogalmazni, vagy tudományos előadást tartanál a baglyok titkos szokásairól?

Elégedetlen vagy a nyelvtanoddal? Melyik részével? Az igeidőket használnád pontosabban angolból? Németből szeretnéd magabiztosabban használni a névelőket? Spanyolból a kötőmóddal mélyítenéd a kapcsolatodat? Esetleg a feltételes móddal szeretnél barátibb viszonyban lenni?

 

2. MILYEN FORRÁSBÓL / TANANYAGBÓL FOGSZ TANULNI?

Ha már a szókincset hoztuk fel példának az előző pontnál, maradjunk ennél. Tematikusan fejlesztenéd a szókincsedet? Akkor talán angolból az Oxford Word Skills egyik könyvét megszerezheted. A szintről Te döntesz. Akár meg is nézheted hány fejezet van benne, netán meg is csillagozhatod azokat a témákat, amelyek fontosak Neked és ha még tovább megyünk, gondolatban átfuttathatod a fejeden, körülbelül hány nap vagy hét alatt tudod véghezvinni mindezt. Ha már gondolatban megtetted, leírni sem rossz ötlet.

Ha elégedetlen vagy németből a hallás utáni szövegértéseddel, gondold át, mit fogsz hallgatni akár nap mint nap. Rádiót a RadioGarden segítségével? A Deutsche Welle oldaláról szemeznél valamivel? Esetleg egy Netflix sorozat? Vagy a Minden Nap Németül magazin cikkeit fogod hallgatni vacsifőzés közben?

Lényeg ami lényeg, a fejleszteni kívánt területhez keress megfelelő forrást, ami tényleg azt a célt szolgálja, amit el szeretnél írni.

 

3. MARADJ A REALITÁS TALAJÁN.

Tegyük fel, szeretnél felsőfokon beszélni finnül, de most kezdő szinten állsz. Ha bőven van időd, akkor lehet nem lesz probléma elérni ezt a szintet, de ha 20-30 percet is nehéz nyelvtanulásra félretenni egy átlagos napodból, akkor még ne a felsőfokot célozd meg. Jobb cél lehet az, hogy folyékonyan szeretnél beszélni az állatvédelemről és még pár témáról 10 percen keresztül.

Gondod át, mennyi időt szeretnél és tudsz egy héten nyelvtanulásra szánni. Ebből mennyi idő az, amikor fókuszáltan, odafigyelve tudsz tanulni és mennyi idő az, amikor mellékes tevékenység a nyelv (például vacsifőzés közben nézni a Netflixet, az hasznos dolog, de nem a figyelmed 100%-át irányítod a nyelvre). Ha a család elalszik este, és 20 percre csendet tudsz teremteni magad köré, akkor azt a 20 percet fókuszált tanulással tudod tölteni.

 

4. OLYAN ESZKÖZÖKET, FORRÁSOKAT VÁLASSZ, AMELYEKET ÉLVEZEL.

read 2841722 1920

Ez alapvetően logikusan hangzik, mondhatnád is, hogy miért kell ezt ide leírni, hiszen ez annyira magától értetődik. Mégis, szerintem fontos leírni, mert ha például nyelvtanfolyamra jársz, nem mindig olyan a könyv, amit szívesen fogsz a kezedbe. Ebben az esetben fontos kiegészíteni a tanulást olyan dolgokkal, amivel tényleg szívesen foglalkozol.

Például választhatsz TED témakört, és minden második nap meg tudsz hallgatni egy TED előadást.

Vagy olyan YouTube csatornát követhetsz, aminek tényleg izgalmas témái vannak. A podcast-világban is bőven lehet válogatni témák, előadók szerint. Egy hangoskönyv meghallgatása is jó választás lehet.

 

5. MIVEL KELTED ÉLETRE A NYELVET?

Ha külföldön élsz, akkor ez nem kérdés, hiszen ha Madridban vagy, akkor mindenhonnan ömlik a spanyol, szinte magától kel életre a nyelv.silhouette 1594698 1920

Ha itthon élsz és itthonról tanulsz nyelvet, akkor a szókincses könyv és a nyelvtankönyv kevés lesz. Ha olvasol valamilyen izgalmas könyvet, filmeket nézel, rádiót hallgatsz, hetente beszélgetsz valakivel az adott nyelven, akkor fogod érezni, hogy igen, ez az egész dolog tényleg “él”. Ha csak nyelvkönyvvel találkozol, az jó alapokat adhat, de abból még nem fogod igazán látni, hogyan működik a nyelv, amikor azt igazi hús-vér emberek használják.

 

6. DOKUMENTÁLD ÉS MÉRD A HALADÁSODAT.

paper 3033204 1280A nyelvtanulás olyan dolog, hogy nem mindig érzed a haladást. Van, hogy megragadsz egy szinten, vagy úgy érzed visszaesel. A haladás nem mindig kézzelfogható. Nem olyan, mint amikor elindulsz Debrecenből Budapestre és a kilométerekből látod, mennyi van még hátra.

Így gondolkozz el azon, hogyan fogod dokumentálni a haladást. Következzen pár ötlet.

 

 

  • Jegyezd fel naptárba vagy papírra, melyik nap hány percet és mit tanultál.
  • Készíts a telefonoddal hangfelvételt, ahol felveszed magad, ahogy például németül beszélsz. Minden hónapban csinálhatsz egy ilyen felvételt, és visszahallgathatod az előzőt. Remélhetőleg hallani fogod, hogy folyékonyabban beszélsz.
  • Ha az íráskészségeddel vagy elégedetlen, akár naplót is vezethetsz.
  • Ha könyvből tanulsz, láthatóan karikázd be, hogy melyik fejezetted vagy már készen

 

7. NE EGYEDÜL TANULJ.

close up 1835598 1920

Ha az ember teljesen egyedül fut neki egy nyelvnek, az nem könnyű. Az elején igen, hiszen buzog benned a tettvágy és a lelkesedés, de hosszú távon a lelkesedés nem lesz olyan erős.

Kézenfekvő, hogy csatlakozhatsz egy nyelvtanfolyamhoz. Azonban annyi is elég lehet, hogy valaki minden héten vagy hónapban számonkéri Tőled, hogy mit tettél le az asztalra. Jó ötlet lehet italkin beszélgetőpartnert keresni vagy akár egy anyanyelvű tanárt is, akivel pár alkalommal leülsz beszélgetni. Egy tanulótárssal is szövetkezhetsz, akivel egymást motiváljátok, ha valakiből “kifogy a szufla”.

 

8. LEGYEN KÖNNYEN ELÉRHETŐ KÖZELBEN A (TAN)ANYAGOD.

Ha úgy ülsz le tanulni, hogy azt sem tudod, hol és merre van a füzeted, vagy éppen podcastot hallgatnál, de egy sincs a kedvencek között a Stitcher alkalmazásban, akkor mire rájössz, hogy mivel is fogsz foglalkozni, a tanulóidőd és tanulókedved is elszállt.

Időt igényel ugyan az előkészítés, de nagyon hasznos dolog. A telefonodon jó, ha kéznél vannak a hanganyagok, amihez az szükséges, hogy átmásold oda őket a számítógépedről, vagy a Stitcherben (vagy más alkalmazásban) legyen egy kedvencek listád. Különben nem tudod pár másodperc alatt elindítani, ha például az autóban ülve 20 percet kell várni egy barátodra.

Ha regényt olvasol lefekvés előtt, legyen az ágyad mellett a könyv, ne 20 másik könyv közé elrejtve egy polcra. Ha van íróasztalod, legyenek rajta a tanulókártyák például, hogy ne kelljen őket keresni.

Ha túl nagy bonyoldalom előkészülni a tanuláshoz, akkor megette a fene.

 

Ja igen, hogy szavamat ne feledjem, ha önállóan tanulnál, de nem vagy biztos benne, hogyan is fogj hozzá, csatlakozz a Lingoholic tanulócsoportjához. :)