Keressük a nyelv aranyát, avagy a Goldlist módszer

 

Hogyan raktározd el a nyelv szavait a hosszú távú memóriádba?

Egy olyan módszert szeretnék Neked bemutatni, amellyel a tanult idegen nyelv szavait a hosszú távú memóriába tudod eltárolni. Azaz ha egyszer oda bevackolták magukat ezek a szavak, kifejezések, szókapcsolatok, akkor bármikor elő tudod hívni őket. Jól hangzik, nem?

A technika egyszerű és nagyszerű, ráadásul jó érzéseket csalogat elő az emberből.

Figyelem, figyelem emberek, a módszer csak olyanoknak szól, akik nem pikk-pakk 1-2 hét alatt szeretnének több száz(ezer) szót megtanulni, hanem elhiszik, hogy a stabil tudás megalapozásához időre is szükség van. Továbbolvasni csak komoly szándékkal!

A Goldlist (aranylista) módszer az interneten Uncle Davey-ként (David J. James) emlegetett úriember nevéhez fűződik.

Mi az a Goldlist és mi a célja?

A Goldlist, azaz aranylista azon szavak listája a tanult idegen nyelvben, amelyek a legeslegnehezebben maradnak meg az emlékezetedben. A módszer célja, hogy megtaláld azt a (minél rövidebb) listát, amely az általad legnehezebben megtanulható szavakat tartalmazza.

Elméleti háttér, csak a lényeg

Bocsi, de egy icike-picike elméleti háttértudás mindenképpen szükséges lesz. Csak a legfontosabbakat írom le, ígérem!

A hosszú távú memóriádra nem tudod ráerőltetni, hogy emlékezzen valamire. A rövid távú memóriádból veszi a mintát, de mint bizonyára te is tapasztaltad már, sokszor olyan dolgokra is emlékezünk, amire éppen nem szeretnénk. Illetve megesik, hogy megesküdnénk valamire, hogy erre aztán életünk végéig emlékezni fogunk, de aztán valahogy csak elfelejtjük. Jellemző módon azért könnyebben tárolunk el olyan eseményeket hosszú távra, amelyekhez pozitív élmények kötődnek.

Nem tudod pontosan belőni azt a pillanatot, amikor az új nyelven megtanult szavak átbotorkálnak a hosszú távú memóriádba és ott tábort vernek. Nincsenek villogó fények, izgi zene, nem érzel fura nyomást az agyadban. Azt sem igazán veszed észre, mely szavak érnek célba, és mely szavak nem tudnak oda befurakodni. És azt sem veszed észre, mikor fárad el a hosszú távú memóriád. Nincs izomláza, semmi nem jelzi, hogy pontosan hol a határ.

Ergo a hatékonyság érdekében a módszer az erőszak minden fajtáját nélkülözi, abszolút békés és kellemes :D

Mielőtt elkezdenéd...

A fentiek alapján Uncle Davey azt javasolja, hogy kb. 20 perces blokkokban dolgozz. Többé-kevésbe ez az az időtartam, amíg képes vagy aktívan és intenzíven tanulni. 20 perc után iktass be szünetet, csinálj valami mást, mielőtt nekiülnél egy újabb blokknak.

Fontos, hogy kézírással dolgozz, és rendes, hagyományos füzetet használj, ne excel táblákat, mert a kézírás is elősegíti, hogy hosszú távon tudj majd emlékezni.

A hangos felolvasás is fontos szerepet kap, de ezt látni fogod nemsokára.

A folyamat

Rajta!!! Elérkeztünk a lényeghez. Belevághatunk?

 

1. lépés:

Végy egy füzetet. Szép, nagy, vonalas, A4-es alapú füzetet. Olyat, amit szívesen fogsz a kezedbe, ami pozitív érzéseket vált ki belőled. Amire ha ránézel, alig várod, hogy szép kis betűiddel teleírd a sorait. Az első ilyen füzeted lesz a BRONZ füzet. Az én spanyolosom így néz ki – szinte hívogatja a spanyol szavakat, nemde?

goldlist fuzet

2. lépés:

Nyisd ki a füzetedet az első dupla oldalon. A bal felső sarokba biggyeszd oda a mai dátumot, ez nagyon fontos. Számozd be a sorokat 1-25-ig, mert napi 20-25 szóval fogsz dolgozni (Uncle Davey 25 szót javasol, számomra inkább a 20 az ideális, de ezt ki tudod kísérletezni magadnak).

Ezt a 20-25 sort töltsd meg idegen szavakkal, szókapcsolatokkal (próbálj inkább szókapcsolatokat, kifejezéseket írni, ne csak egyedülálló szavakat), és írd melléjük a magyar fordításukat is, olyan szótárfüzet-szerűen.

Figyelem, a szavakat ne rohanva, macskakaparással írd le, hogy túl legyél rajta. Fontos, hogy élvezd ezt a folyamatot, próbálj szépen írni, és tekintsd ezt egyfajta relaxációnak. Ez az egyik kulcsa a rendszernek, hogy amikor a szavakat írod, jól érezd magad :) Kb 20 percet vesz igénybe, amíg ennyi szót szépen egymás alá írsz.

3. lépés:

 Egyszer olvasd fel hangosan a listádat, odafigyelve, nyugodt tempóban.

 4. lépés:

Zárd be a füzetedet és tedd félre. Minimum két hétig semmi de semmi egyéb dolgod nincs ezzel a listával. Nem kell rajta agyalnod, újra és újra kinyitogatni a füzetedet. Csak zárd be a füzeted, és tedd odébb.

Mutatok egy példát a saját füzetemből:

elso lista

5. lépés:

A következő két hétben minden nap lapozz egyet a füzetedben, és a soron következő dupla oldalak bal felső részét töltsd meg újabb és újabb 20-25 szóval. A számozás legyen folytatólagos, azaz a következő oldal mondjuk 21-el fog kezdődni, az az utáni 41-el, és így tovább.

6. lépés:

Minimum két hét, nagyon maximum két hónap elteltével térj vissza (azóta most először) a legelső listádhoz.

Takard le az idegen szavakat, és a magyar fordítás alapján próbáld meg felidézni őket. Ezt a folyamatot Uncle Davey a “distillation” szóval illeti, én szűrésként fogom emlegetni.

Érdemes jelölni, mennyire emlékeztél vissza a szavakra. Én pipával jelölöm, amire emlékeztem pontosan, besatírozott kis karikával, amire részben és kis körrel, amire egyáltalán nem.

Valószínűleg kb. a szavak 30%-ra fogsz emlékezni. A maradék 70%-kal, (azaz a lista legnehezebb szavaival) dolgozol tovább.

7. lépés:

Áttérünk a dupla oldal jobb térfelére. Végy egy másik színű tollat. Írd fel az aznapi dátumot, majd számozd be a listát, kezdve az 1-es számmal (minden szűrt lista új számozással indul).

8. lépés:

Folytasd ezt a folyamatot az előző logika alapján, és töltsd meg a jobb oldali részeket a szűrt listákkal.

 

9. lépés:

Újabb minimum két hét elteltével következik a 2. szűrés, ahol az eredeti listáknak ismét kb. a 70%-át tartjuk meg, mindig kb. 30%-a morzsolódik le a szavaknak. Ha van pár szó eltérés, az nem baj.

A harmadik listához ismét szükségeltetik egy dátum és másik színű toll.

A harmadik lista a második lista alá kerül, azaz a jobb térfél alsó részére. Mutatom a példát a saját füzetemből:

ket szures utan

 10. lépés:

 A háromszorosan szűrt lista, ami kb. 7 szót fog tartalmazni (amennyiben 20-al dolgoztál), a legelső lista alá kerül, és ezzel meg is töltötted a dupla oldalt.

11. lépés:

Következik az új füzet, amit már EZÜST füzet névvel illethetsz, hurrá! Ide nem kerülnek friss szavak, a bronz füzet háromszorosan szűrt listáival dolgozol, és ismét 20-25 szóval kezded.

Miután ezt a füzetet is megtöltötted (ez már ugye egy vékonyabb füzet lesz az előzőhöz képest), ha szeretnéd, nyithatsz egy újabb füzetet, ahová az aranylistás szavak kerülnek majd. :)

Ha úgy érzed, az ezüst füzetnél megállnál, az is teljesen rendben van.

 

ferfi ir

A szavak forrása

Érdemes pár szót vesztegetni arra a témára, hogy honnan vedd a szavakat. Uncle Davey azt javasolja, hogy bármilyen megbízható forrás megfelel. Kiírhatod a szavakat egy szótárból, vagy veheted őket bármilyen nyelvkönyvből vagy szövegből. Szerintem a legjobb összefüggő, érdekes szövegekkel dolgozni, nekem az vált be a legjobban, de kövesd a saját megérzéseidet. :)

Összegzés

Ha belegondolsz, nagyon sokszor dolgozol a legnehezebb szavakkal. Leírod őket különböző színekkel, felolvasod őket hangosan, elég sokszor. Újra és újra, minimum kéthetente beléjük ütközöl, és egyre többüket csempészed át a hosszú távú memóriádba. Szépen fokozatosan, nyugodtan, stabilan, pozitív érzésekkel eltelve. :D

Fontos, hogy a szűrések között minimum két hét és maximum két hónap teljen el. Ha két hétnél hamarabb kezdesz el garázdálkodni a listáiddal, valószínűleg jóval több szóra fogsz emlékezni mint 30%, de ezzel becsapod magad, mert nem tudod, hogy azok a szavak valóban bevették-e már magukat a hosszú távú memóriádba. Viszont ha két hét múlva is pontosan elő tudod hívni a szót / szókapcsolatot, akkor jó eséllyel erre szinte bármikor képes leszel. Két hónapnál viszont ne várj többet, az már túl hosszú idő lenne.

Többször leírtam, de ismét megismétlem, hogy fontos, hogy kellemes érzésekkel írd a listáidat, nyugodtan, nem sietve. Ne arra figyelj, hogy mindenképpen meg akarod tanulni a szavakat, csak kerekítsd szépen a betűidet. Nem kell erőltetni a tanulást, ez valahol az egésznek a varázsa. Majd az agyad eldönti, mire szeretne emlékezni.

Érdekes lehet megfigyelni, mely szavakra emlékeztél és melyekre nem. Miért pont azokra? Csuda tudja. :D