Van időd nyelvet tanulni? Hja, akkor könnyű Neked!

 

A nyelvtanulás luxus?

time 1528627 960 720Nem, most nem a pénzről beszélek, amikor a luxus szót emlegetem. Hanem az időről. Komolyan luxusidő szükségeltetik ahhoz, hogy felnőttként nyelvtanulásba fogjunk?

Persze egy legyintéssel el lehet intézni a dolgot. Dolgozom, gyerekeim / hobbijaim / barátaim / adja az ég gyerekeim is, hobbijaim is, barátaim is vannak. És még kinek mi, felsorolni minden variációt nem nagyon lehet.:)

Nem tudom szégyelljem-e magam, de nekem még egy kis alvásigény is bejátszik. Főleg amióta gyerekeim vannak… :D

Szerintem az ember hajlamos azt hinni, hogy a nyelvtanuláshoz le kell ülni minden nap huzamosabb időre, osz’ csókolom. Aki nem tudja ezt megtenni, mert hogyan is tudná, annak csengettek. Mármint ami a folyékony idegen nyelvű társalgást illeti.

Én mármost ezt szeretném megcáfolni.

A fő irányelv legyen az, hogy ne változtasd meg drasztikusan a napirendedet, csak azért, hogy a nyelvtanulást bele lehessen szuszakolni. Irtózatos kitartás és elszántság kell ahhoz, hogy az ember ezt meg tudja tenni. Ha ilyen tulajdonságokkal rendelkezel, le a kalappal előtted!

Mivel egy idegen nyelv komolyabb szintű birtoklása nem egyik napról a másikra történik, olyan rendszer kell, amit hosszú távon fent lehet tartani. A hosszú táv jelen esetben minimum hónapokat jelent! Elájulni nem kell, szerintem ez kivitelezhető. Ha (nagyon) akarod.

 

Mivel mindnyájan mások vagyunk, más napirenddel, más életvitellel, más szokásokkal, nem tuti módszert mutatnék, hanem pár irányelvet, ami mentén el lehet gondolkozni.

És megjegyzem, ne nézd le az 5-10 perces röpke tanulóidőket sem! Tudjuk, hogy azokra a dolgokra emlékezünk legjobban, amiket először, és amiket utoljára tanulunk meg. Szóval ha egy óra hosszára leülsz bármit is tanulni, az első percekben és az utolsó percekben tanult rész marad meg a legjobban. Sok kis időnek pedig sok az eleje és sok a vége, úgyhogy hajrá!!!

 

1. Reggeli idő

 Elképzelhetőnek tartod, hogy minden reggel 20-30 perccel hamarabb kelj fel? Ha nem, lépj a következő pontra!

 Vannak emberek, akik ezt gond nélkül be tudják vállalni. Reggel éberebb az agyuk, képesek kicsit hamarabb kikászálódni az ágyból. Olyan kis pacsirták. 20-30 percről van szó, nem arról, hogy 1-2 órával hamarabb nyisd ki a szemed a megszokottnál.

Előnyei:

 • 20-30 perc nem a világ vége.
 • Jó érzés már ilyenkor kipipálni a napi adag nyelvtanulást. Nyugodt szívvel tehetsz-vehetsz egész nap, hiszen egy feladattal kevesebb. Nem elhanyagolandó szempont…

 Hátrányai:

 • Picit talán erőltetni kell az elején, de bele lehet rázódni.
 • Kisgyerekeseknél nehézkes, mert az ember sosem tudja, mikor költi a csemete.
 • Bagoly típusú embereknél felejtős.

 

2. Tevékenység marad, de idegen nyelven csinálod

 A nagy kérdés így néz ki: van olyan tevékenység, hobbi, amit nagyon szeretsz csinálni, nagyon érdekel (és helye is van már a napodban), de igazából idegen nyelven is tudnád csinálni?

Például otthon szoktál edzeni, YouTube videóra. Miért ne edzhetnél idegen nyelvű videóra? Ha zenére tornázol, hallgass zenét a célnyelven. Esetleg szeretsz főzni, receptek után kutatni? Keress recepteket a célnyelven! Blogokat olvasol egy-egy témában? Miért ne tehetnéd meg ezt a beszélni kívánt nyelven? Este lefekvés előtt ha olvasol, talán lecserélhetnéd a könyvedet idegen nyelvű könyvre is (akár könnyített olvasmányra). Sorozatot is lehet más nyelven nézni.

Előnyei:

 • Nem plusz időt igényel, pusztán nyelvet cserélsz.
 • Ha valamit az anyanyelveden izgalmas dolognak tartasz, valószínűleg idegen nyelven is szívesebben foglalkozol vele.
 • A szókincsed abban a témában bővül, ami tényleg érdekel.

Hátránya:

 • Kezdő szinten még nehéz.

 

3. Holt idők feltérképezése

A legizgalmasabb!

Ja, hogy Neked nincs ilyened? Biztos???? Tutttibiztos?

A holt idő olyan idő, amikor csinálsz valamit, de az egy olyan dolog, ami nem igényli, hogy teljes agyi kapacitásodat bedobd. Így a rutintevékenységedet megspékelheted egy csepp nyelvtanulással.

Például szoktál közlekedni? Gyalog, autóval, busszal, repülővel, így-úgy-amúgy? Simán lehet hanganyagokat hallgatni. Persze jó, ha vannak hanganyagok a telefonodon...igen, ennyi előkészület kell. Ha gyalogosan közlekedsz, vidd magaddal a fülhallgatódat, hogy bármikor hallgathass valamilyen izgalmas podcastot a telefonodról! Nem valami atomunalmasat, hanem olyat, amit anyanyelven is hallgatnál. Gyalogosan piros lámpánál szavakat is lehet ismételni, például az anki szókártyákat simán át lehet pörgetni. Postai várakozás közben is, vagy bármilyen sorbanállásnál.

Mi lehet még holt idő? Reggeli készülődés, főzés (amikor várod, hogy forrjon a víz, vagy nagyban aprítod a zöldségeket), mosogatás, fogmosás, zuhanyzás, pakolászás otthon, öltözködés. Ez mind kiváló lehetőség arra, hogy idegen nyelven rádiót hallgass, zenét hallgass, hanganyagot játssz le. Duolingo, clozemaster alkalmazást is megnyithatod (pl. amíg várod, hogy felforrjon a víz). Zuhany alatt nem csak énekelni lehet, hanem hangosan beszélni idegen nyelven is. Ha kisgyerekkel vagy otthon, akkor lehet, hogy adódik 15-20 perc, amíg szépen eljátszik magában, Te pedig egy goldlist-módszeres listát átnézel. Fogmosás közben ki lehet tenni a tükörre egy papírt, amiről szavakat tanulsz. Légy kreatív, és sokkal jobb dolgok is eszedbe jutnak!

Ha a nap végén összeszámolod, hány perc jött így össze, lehet meg fogsz lepődni. Mert sok kicsi sokra megy.

 

Előnyei:

 • Gyakran előkerül az idegen nyelv = naponta többször.
 • Nagyot lendít a haladásodon.
 • Teljesen kezdők is meg tudják oldani.
 • Holt ideje mindenkinek van (szerintem).

Hátránya:

 • Nincs.

Nagy szavakkal nem zárnám a cikket, de remélem, legalább picit sikerült elgondolkodni a lehetetlen küldetéseden. :)