A "szívem csücske" spanyolos forrásaim

 

Szeretek olyan forrásokból nyelvet tanulni, amelyeket érdekesnek és izgalmasnak találok. Ebben persze semmi furcsa dolog nincsen, ez a normális. Ha Te is azt érzed, amikor ránézel a nyelvkönyvre vagy füzetre vagy bármire, amit tanuláshoz használsz, hogy neeeeemmmm, nincs kedved tanulni belőle, akkor itt az ideje elgondolkodni azon, hogy jó forrást használsz-e.

A jó forrás nem csak azt jelenti, hogy szakmailag jól van összerakva, hanem azt is, hogy Téged, mint nyelvtanulót megszólít.

Ha spanyolról van szó, azonnal két sorozat és egy igazi, nyelvtanulóknak írt tananyag jut eszembe.

Kezdem a tananyaggal.

Gritty Spanish

A Gritty Spanish igazából történetek sorozata. A kezdőknek szóló történeteket nem olyan régen dobta piacra Eldon Mirjah, a Gritty Spanish alapítója és a történetek írója. A középhaladóknak és haladóknak szánt szövegek már évek óta elérhetőek, megvásárolhatóak.

Szóval történetek. De milyen történetek? Lényegében pár perces (haladó szinten például 6-7 percesek, kezdő szinten rövidebbek), párbeszéden alapuló sztorik, a hétköznapi életből. Állásinterjúra készülés, utcai koldussal való beszélgetés, egy csúnya szakítás, csajos párbeszéd a fogyásról, fiús beszélgetés egy focimeccsen, egy rosszul tanuló kisfiú anyukájának beszélgetése a tanítóval, állatkerti sztori, és még sorolhatnám. Szerintem jobbnál jobb történetek.

Ami még a történeteknél is jobban tetszik, az az, hogy sokféle akcentust felsorakoztat. Haladóbb szinten minden történet előtt van egy kis összefoglalás, ahol Eldon leírja, kik a szereplők, mi az alapszituáció, és melyik szereplő honnan való. Így hallhatsz európai spanyolt is, de ott sorakoznak a szereplők Venezuelából, Mexikóból, Puerto Ricóból, Kubából, Argentínából, stb. Ezzel nagyon jól meg lehet ismerni a különböző akcentusokat, szóhasználatot, szlenget.

Minden epizódhoz tartozik hanganyag és pdf. A pdf változatban két nyelven követheted a párbeszédeket. Spanyolul és angolul, egymás mellett, hogy mindig tudd, hol tart a beszélgetés. Minden történet szövege után van egy összefoglaló is, ahol érdekes nyelvtani jelenségekről olvashatsz egy mini összefoglalót, illetve néhány kifejezésről kapsz egy kis információt, hogy melyik országban tipikus, és más országokban mit használnak helyette.

Ami a hanganyagot illeti, hallgathatod a Gritty Spanish oldalán, illetve automatikusan megjelennek a megvásárolt történetek a Gritty Spanish saját alkalmazásában is. A hanganyagot 3 formátumban kapod meg. Háttérzajjal és háttérzaj nélküli változatban, illetve egy 30%-al lassított változatot is meg tudsz hallgatni.

Hogy én miért szeretem annyira? Egyfelől rettentő viccesek, humorosak és életszerűek a történetek. Én a 10. hallgatás után sem tudom megunni. Bár nem 10szer hallgattam meg eddig őket, hanem legalább 20szor, de lehet többször is. Egy időben folyamatosan ezek mentek az autóban, amikor vezettem. A másik dolog, hogy úgy érzem betekintést nyerek az igazi, való életben használt spanyolba. Ugyanis tele van szlenggel. Akinek a fülét bántják a nyers, szleng kifejezések, azoknak készített Eldon egy szlegn nélküli változatot is.

A harmadik ok pedig az, hogy kb 2 éve, amikor megvettem a haladó történeteket, és kérdésem volt az applikációval kapcsolatban, Eldon azonnal válaszolt a levelemre, és pár levélváltás után megoldotta a problémámat. Ezzel nagyon jó benyomást keltett bennem, hiszen ha jól emlékszem, vasárnap írtam neki, nem is vártam választ hétfőig. Ő azonban 10 percen belül válaszolt, mert értékeli a vásárlóit.

Ha már jól tudsz angolul, a Gritty Spanish egyszerűen szuper anyag a spanyol tanulásához. A honlapon a blogbejegyzések is hasznosak, le lehet tölteni 1-2 mintatörténetet és hanganyagot, így betekintést nyerhetsz abba, mit vásárolsz. Valamint a YouTube-on is ismerkedhetsz a történetekkel.

Szerettel ajánlom őket.

Most pedig két sorozatra hívnám fel a figyelmedet.

Isabel

Ez a fantasztikus történelmi sorozat I.Izabella k. Izabella kasztíliai királynő trónra jutásáról és uralkodásáról szól.asztíliai királynő trónra jutásáról és uralkodásáról szól.

Jó hír, hogy teljesen ingyenesen megtekinthető az rtve.es oldalán, pontosabban itt. Spanyol feliratot is lehet tenni hozzá, ami nagy segítség lehet.

Szeretem a történelmi sorozatokat, és ezt nagyon jól megcsinálták. Az ember alig tudja azt mondani, hogy elég, majd csak holnap nézi meg a követklező epizódot. A zene, a kosztümök, a szereplők, a hangulat...nagyon eltalálták.

A történeten és a témáján kívül azért szeretem még ezt a sorozatot, mert főleg ennek köszönhetem, hogy a spanyol hallás utáni szövegértésem egész jó lett. Érzésem szerint még nem ütöttem meg a középfokot sem, amikor elkezdtem nézni, és az első rész után fel is akartam adni. Nem sok dolgot értettem belőle, nagyjából annyit, hogy ki kivel van, de abban sem voltam biztos. Az első gondolatom az volt, hogy nem való ez nekem, néznem kellene valami könnyebbet, de sorozat hangulata tetszett, ezért a következő nap mégegyszer megnéztem az első részt, majd a másodikat is.

Nagyjából megértettem, honnan indul az egész, mi a történelmi háttér, hol játszódik, ki a nem szimpatikus és kinek kell majd ‘szurkolni’. A követlező hetekben majdnem minden nap megnéztem 1-1 részt és 2-3 hét múlva azon kaptam magam, hogy szinte tökéletesen tudom követni a párbeszédeket. Eltelt még 1-2 hét, és már feliratot sem kellett kapcsolni. Fantasztikus érzés volt! A fülem hozzászokott a spanyol nyelv lendületéhez, az ismétlődő fontos szavak jelentését megnéztem, a történetet pedig nagyon megszerettem.

Szóval van, akinek az jut eszébe I. Izabelláról, hogy visszafoglalta Granadát, van akinek az, hogy támogatta Kolumbuszt, én pedig neki köszönhetem a spanyol szövegértésemet. :)


La casa de papel

A La casa de Papel egy Netflix sorozat. Veszélyes, mert annyira jó, hogy alig lehet vele leállni. Ha azt mondom bankrablás jellegű a téma, akkor talán azt gondolod, annyira nem eredeti. Pedig hidd el, eredeti. A nem angol nyelvű sorozatok közül az egyik legnépszerűbb sorozat a Netflixen, nem véletlenül.

Elképesztően jó a cselekmény szövése, a szereplők hitelesek, és persze mindig ott van vége 1-1 résznek, ahol a legizgalmasabb.

Nem agyatlan lövöldözés és kegyetlen vérontás a téma, nincs benne misztikum, azonban kalandos, megkapó és lebilincselő. A Professzor a kulcsfigura, akinek van egy zseniális terve arra, hogy lehet pénzt rabolni, anélkül, hogy ténylegesen valakinek a pénzét venné el a csapatával.

Ennél többet nem is mondok. A La casa de papel (angolul Money Heist, magyarul Papírház) egy csúcsszuper sorozat, amit a spanyolul tanulók szerintem ne hagyjanak ki.

Kíváncsi vagyok, Neked van-e olyan nyelvtanulásra is használható tananyag, forrás, ami közel áll a szívedhez. :)

Üdv,
Gabi