5 podcast spanyolul tanulóknak

 

A spanyol nyelvet leginkább hallgatni szeretem. Éppen ezért legszívesebben hanganyagot hallgatok vagy sorozatot nézek, ha spanyolról van szó. Az egész nyelv olyan szép. Illetve van egy dinamikája, ami engem nagyon megragad.

Jöjjön hát 5 podcast, amelyeket spanyol iránt érdeklődők hallgathatnak. Van benne kezdőbbeknek való anyag is és haladóknak való is. Ha a cikk olvasása előtt utánanéznél, mi is az a podcast, mire jó és hogyan hallgathatod őket, akkor kezdd itt az olvasást.

 

1. Notes in Spanish

Azért ezt a podcastot tettem ide előre, mert ez kezdőknek, középhaladóknak és haladóknak is kiváló.

Ugyanis Ben és Marina, a szerkesztők, 3 szinten készítik fáradhatatlanul az újabb és újapp podcast epizódokat. Így a szintednek megfelelően tudsz rájuk feliratkozni és hallgatni, hallgatni, halllgatni, ily módon folyamatosan fejlődni. :)

Mindenféle hétköznapi, kulturális témákról tanulhatsz a Notes in Spanish podcastjaiból, a kezdőknek szánt anyagokban egyszerű szavakat és mondatokat hallhatsz, a haladó részek segítségével pedig felsőfokú nyelvvizsgára is készülhetsz.

Mi ebben az üzlet Bennek és Marinának? A hanganyagot ingyen adják, a szövegek átiratát viszont nem, azokat meg lehet vásárolni. Az átiratok mellé magyarázatokat is fűznek és feladatlapokkal is ellátnak. A hallás utáni szövegértésedet azonban minden nehézség és anyagi kiadás nélkül is fejlesztheted velük.

Jól jön, ha tudsz angolul, mert főleg a kezdőbb részeknél angol magyarázatokat hallhatsz a podcast részeken belül.

Részemről én a Stitcher segítségével hallgatom őket, de ha a Notes in Spanish honlapjára navigálnál, ide kattints.

 

2. Coffee Break Spanish

A Coffee Break Languages podcast sorozat több nyelvet is tanít, a némettel kapcsolatban például ebben a cikkben írtam róluk.

Az a szép ebben az egészben, hogy a spanyol részekből kezdők és haladók is profitálhatnak, hiszen különböző sorozatok külöböző nyelvi szintekhez készültek el.

Az angol fontos eleme, mert többször angolul kap a hallgató magyarázatokat, összefoglalókat, így ha angolul már beszélsz, akkor lesz ez a podcast igazán nagy segítség.

Hűen a nevéhez, coffee break, az epizódok meghallgatása belefér egy hosszabb kávészünetbe. Kb. 20 perces részekre számíts, néha ez több, néha picit kevesebb. Fontos az, hogy beilleszthetőek a napi rutinba, nem kell rá nagyon felkészülni, mikor és hol hallgasd őket.

Átiratokért és extra feladatokért már fizetni kell, de csak maguk a hanganyagok teljes mértékben elérhetőek. Akár Stitcher, akár Spotify segítségével pikk-pakk el tudod indítani őket a telefonodon.

 

3. The Unlimited Spanish Podcast


Óscar régóta a pályán van a kiváló tananyagaival, podcast sorozatával. Évek óta segít abban, hogy aki spanyolul szeretne tanulni, megtehesse. Van egy módszere, amivel tanít. Azon kívül, hogy hanganyagokat ad átiratokkal együtt, nagyon hamar elkezd Téged beszéltetni is. Hogyan? Egy-egy mondat elismétlése után kérdéseket tesz fel az adott modathoz, és ad pár másodpercet, hogy a választ Te, önmagad fogalmazhasd meg. Azután persze elmondja a megoldást, hogy ellenőrizni is tudd magadat.

Ráadásul előszeretettel alkalmazza a nézőpontváltás technikáját. Mit jelent ez? Annyit tesz, hogy miután elmondott egy történetet x személyről például, utána ugyanezt a történetet elmondja egyes szám első személyben, az adott személy nézőpontjából. Esetleg ugyanazt a történetet meghallgathatod múlt és / vagy jövő időben is. Így intuitív módszerrel tanulod a nyelvtant is.

Ami a podcastokat illeti, Óscar hangja kellemes, a kiejtése érthető (hiszen tanítani szeretne Téged, nem elriasztani). A hosszúságot illetően, 11-12 perces anyagokat készít, tehát ilyen szempontból is abszolút barátságos. Emellett pedig a honalpján, pontosan itt, az összes átiratot is a rendelkezésedre bocsátja. Így ezeket akár ki is nyomtathatod, visszaellenőrizheted magad, hogy mindent jól értettél-e, olvashatod vele együtt hangosan a szöveget és amit csak jólesik.

Jó szórakozást az Unlimited Spanish podcastokhoz!

 

4. Entiende tu mente

Podcast haladóbbaknak, akik nem feltétlenül olyan podcastot keresnek, amely spanyolt tanít, hanem ami spanyol nyelvű, de nem nyelvtanulóknak szól, hanem mindenki profitálhat belőle, aki ért spanyolul.

Ez a podcast a lélekkel foglalkozik, pszichológiával, és arról szól, hogy az ember jobban megértse önmagát. Ezek egyébként is hasznos, ráadásul manapság divatos témák is. 20 percben mutatnak be 1-1 problémát, elemzik, kiutat mutatnak, okokat kutatnak. Kis pszichológia mindenkinek, aki szeretné önmagát és a saját működését jobban megismerni. Mindez spanyolul.

A honlap itt található, a podcastot akár spotify-on is hallgathatod.

 

5. News in slow Spanish

Pont az, aminek hangzik. Hírek spanyolul, viszonylag lassan, érthetően. Ha tájékozódnál, mi történik a világban, de nem a híradót néznéd meg, ez egy alternatív lehetőség.

A honlapról, azaz innen, el lehet olvasni egy részét az epizódoknak. Egy része így ingyenes, de természetesen nem minden. Az ingyenes részhez is tartozik azonban egy jópofa funkció, mégpedig az, hogy ha a kiemelt szavak fölé viszed az egeret, akkor megkapod az adott szó angol fordítását. Így megspórolhatsz egy kis szótárazást.

Ami a nehézségi szintet illeti, középfok körül már jól lehet érteni. Illetve ha valakinek nehézséget okoz, hogy a spanyol beszéd mennyire gyors, itt el is kezdheti a szövegértés javítását, mert ahogy a podcast nevében is benne van, lassan beszélnek. Ha ennek a megértése megy, jöhetnek a normál beszédtempójú anyagok.

Ahogy látjátok, a spanyolhoz is rengeteg anyag áll már rendelkezésetekre, köztük sok-sok ingyenes anyag is. Ha megtalálod a kedvedre valót, semmi nem gátolhat meg a fejlődésben és tanulásban.

 

Jó szórakozást!

Üdv,
Gabi