Spanyol újrakezdőtől a felsőfokú nyelvvizsgáig

 

Számomra hosszú ideig a spanyol volt az a nyelv, ami nagyon sok embernek az angol vagy a német szokott lenni. Tanulta valamikor...vagy valaki igyekezett tanítani neki. Akár évekig is. Középiskolában, magántanárnál, ilyen-olyan helyeken. Nem is ment rosszul, még egy középfokú nyelvvizsga is összejött, de a várva várt igazi tudás, hogy folyékonyan beszéljen az ember, az még mindig valami álomszerű massza volt. Bosszantó ez az egész újrakezdősdi...

 

A kezdetek...

Nagyon tetszett a spanyol, ezért kezdtem el tanulni egy nagyon kedves lány segítségével, még az egyetemen.

Haladgattam, tanulgattam, de a lány elutazott Pestre, én tanár nélkül maradtam, abbahagytam. Angol és német szakos egyetemista voltam, utána ezekkel a nyelvekkel könnyen találtam munkát is, nem volt rá égető szükség, hogy jól megtanuljak spanyolul. Persze jó lett volna, de se idő, se segítség, és azt se tudtam, hogy kezdjek bele egyedül. Alkalomadtán volt 1-1 tanár, aki segített feleleveníteni dolgokat, jó is volt velük tanulgatni, de ez mind csak ideig-óráig tartott. Egy középfokú nyelvvizsgát összehoztam azért, de akadt elég egyéb elfoglaltságom is. A spanyol mindig háttérbe szorult. Elindult a lejtőn, ment felejtődni. A mai agyammal nem is értem, hogy hagyhattam annyiban.

Akadályok

 

Amikor a második gyerkőcömmel voltam itthon GYED-en, akkor elhatároztam, hogy most már tényleg megtanulok spanyolul. Persze még mindig gőzöm nem volt, hogyan kezdjek hozzá. Elővettem régi könyveket, nyelvtanosat, szókincseset, középfokra felkészítőset….ott voltak az asztalon, elkezdtem őket forgatni, de csak alkalomadtán, mert annyira nem kötöttek le. Igazából tökre unalmasak voltak. Zsákutca.

Ha az embernek kisbabája van, nem igazán tud eljárni se magántanárhoz, se nyelviskolába, mert ilyen helyekre alapvetően nem szokás kisbabát magunkkal vinni. Ha visszük is, vagy tudunk tanulni, vagy nem. Biztos, hogy a babának épp jön a foga, vagy változás áll be az időjárásban, vagy a nagyobb tesója az oviból hazaszállít valami vírust; igazából valami mindig van, ami nem is baj, de a lényeg, hogy az egész élet olyan kiszámíthatatlan lesz. Nem létezik rendszeres időpont, amit heti rendszerességgel be lehet tartani.

 

Fordulópont

 

Végül kapcsolatba léptem Koteczki Gabival, akit még egy Nyelvparádén ismertem meg, és spanyoltanár volt, és nagyon jófej. Nem Debrecenben tanít, hanem Győr környékén, de megegyeztünk a skype-os formában.

Nem voltam valami jó tanítvány, de ő nagyon türelmes volt és rugalmas. Heti egy alkalommal spanyoloztunk, az én kis Csemetém alvásidejében. Simán ment? Hogyne, persze…. :) Nézzük csak a listát:

  • a kislányom nem aludt el a szokásos alvásidejében;
  • néha felkelt az óra közepén és sírt az ölemben, nem tudtunk tanulni;
  • előző éjszakákon magas láza volt, én napokig nem aludtam, nyilván spanyol házit sem csináltam, csak túléltem, zombi üzemmódban persze.

 

Miért vagyok én hálás Gabinak?

 

  • Nagyon rugalmasan kezelte ezeket a kilengéseket – egyik óra rövidebb volt, következő héten hosszabb, például. Száz százalékosan megértette, hogy pici baba mellett mindig történik valami előre nem látható csúszás. Ez nagyon nagy dolog szerintem.
  • Akkor is megdícsért, amikor alig bírtam kinyögni pár mondatot.
  • Mutatott érdekes videókat, jó youtube csatornákat, filmeket ajánlott.
  • Az érdeklődési körömhöz alakította az óráit.
  • Nem ragaszkodott a könyvhöz, amikor látta, hogy fintorgok hozzá.
  • Mindig lelkesen magyarázott és segített.

Kihúzott a gödörből, amiben benne voltam. Én menetközben elkezdtem utánanézni, hogyan tudnám felgyorsítani a tanulásomat, hogyan tudom az egészet rugalmasabbá tenni, hogy hozzá lehessen igazítani ezt a projektet a kisgyerekes élet izgalmaihoz.

 

Az önálló tanulás útján

 

Gabinak elengedtem a kezét. Visszaadta nekem 3-4 hónap alatt az elfelejtett alapokat, és kaptam tőle egy elég szilárd tudást ahhoz, hogy egyedül folytathassam. Szabad perceimben nyelvtanulási technikákról olvastam, elkezdtem őket használni, és egy nagy adag kísérlezetés után kialakítottam a rendszeremet (ami persze néha változott).

 

Szeretek olvasni, így olvastam.

 

Gabin keresztül ismertem meg a Difusión könnyített olvasmányokat. Az egyik Nyelvparádén szert tettem Picassora. Mármint a könyvre, ami az életéről és a zűrös nőügyeiről szól: Picasso. Las mujeres de un genio. A könyv hanganyagát feltettem a telefonomra, lépten-nyomon azt hallgattam. Amikor csak tudtam, igyekeztem úgy hallgatni, hogy közben a szöveget is olvastam. Egy-egy fejezet után a kifejezéseket kiírtam egy füzetbe, és a Goldlist technikával ismételtem őket.

 

Később a muy interesante honlapján olvastam cikkeket, az ismeretlen szavak ugyanúgy vándoroltak a Goldlist füzetembe.

 

A kommunikáció fontos, így sokat beszéltem.

 

Italkin találtam egy szuper beszélgetőtársat. Egy lányt, aki magyarul tanult, és elég jól is beszélt. Heti 1-2 alkalommal esténként, miután a gyerekeim elaludtak, beszélgettünk skype-on keresztül. 30 percet spanyolul, 30 percet magyarul. Ezt a rendszert hónapokig tartottuk is.

 

Telefonos alkalmazást is használtam a szókincsem bővítésére.

 

Tematikus szavakat a Tío Spanish youtube csatornán keresztül tanultam – ezek a szavak mentek az Anki nevű alkalmazásba, hogy a telefonomon bármikor tudjak tanulni.

 

A hallás utáni szövegértés lett a kedvencem.

 

Az italkis beszélgetőtársam ajánlott egy spanyol sorozatot, az Isabelt, ami I. Izabella kasztíliai királynő életéről szól. Az RTVE honlapján elkezdtem nézni, spanyol feliarattal. Belezúgtam. Nagyon tetszett, alig bírtam ki, hogy ne nézzek meg több részt is egy-egy nap. Néha meg is néztem többet is, ha tudtam. :) Az elején alig-alig értettem, de mivel nagyon-nagyon tetszett ez a történelmi sorozat, néztem egyik részt a másik után. Addig néztem, amíg rájöttem, hogy a spanyol hallás utáni szövegértésem rengeteget javult, és igazából már nem is nézem a feliratot.

Letöltöttem 1-2 felsőfokú nyelvvizsgatesztet, és rájöttem, hogy a hallás utáni szövegértések nem is nehezek. I. Izabella királynőnek köszönhetően a spanyol beszéd már nem tűnt gyorsnak és a nyelvvizsga tesztek szövegértési feladatai jelentősen leegyszerűsödtek. Éljen a királynő!

Rábukkantam egy másik műsorra is, amit youtube-on néztem vagy hallgattam, ez a Redes. Egy professzor beszél mindenféle pszichológiai jelenségről, engem megfogott a téma. Ha tevékenykedtem valamit a konyhában, pakolásztam a házban, akkor a Redes szólt a háttérben. Mivel érdekelt a műsor, sokat tanultam belőle.

 

Nyelvvizsgára fel!

 

Gondoltam, most már kellene egy felsőfokú nyelvvizsga is. Főleg azért, mert úgy gondoltam, ha befizetek egy nyelvvizsgára, akkor az erős motiváció lesz, hogy a nyelvtant is rendbetegyem, és rendszerezzem a szókincset is. Nem gondolom, hogy egy nyelvvizsga azt jelenti, hogy valaki tényleg tud az adott nyelven beszélni, de motivációnak jó.

A nyelvtanhoz a Pons könyvét használtam, mert ez volt a polcon. Nyelvtan 3 lépésben. Alapvetően nem hiszek abban, hogy a nyelvtani gyakorlófeladatok bárhová is vezetnek. Ezért a nyelvtani szabályokból és az igealakokból elmetérképeket készítettem és kiragasztottam őket a hűtőre. Így naponta többször rápillantottam a nyelvtanra, átlátható lett, ha valami nem jutott eszembe, extrém rövid idő alatt át tudtam ismételni, amit éppen szerettem volna. Ha olvastam vagy hallottam valami fura alakú igét, a hűtőhöz szaladtam és megnéztem, miért azt az alakot használták ott. Így szépen elkezdett összeállni a kép.

Nyelvvizsga előtt egy-két héttel elkezdtem követni a Spanish with Vicente youtube csatornát. Ezt a 10 kifejezést például nagyon jól megtanultam és eldöntöttem, hogy ha törik ha szakad, ezeket használni fogom a nyelvvizsgán. Úgy is lett, az írásbelin és szóbelin is előkerültek. :)

A nyelvvizsga könnyen sikerült, én örültem, és megtanultam a leckét. A spanyol minden nap előrekül azóta is, és köszöni szépen, egyre csak erősödik.

 

Miért volt ez nekem áttörés?

 

Miután Gabi megadta a kezdő lendületet, onnan egyedül, tanári segítség nélkül készültem fel egy felsőfokú nyelvvizsgára. Nem használtam unalmas könyveket, nem voltam órákhoz kötve, változatos és érdekes anyagokkal jutottam el erre a szintre.