5 podcast németül tanulóknak

 

Ebben a cikkben 5 podcastot gyűjtöttem össze, amelyeket németül tanulók hallgathatnak. Itt is kiemelném, hogy az egyre népszerűbbé váló podcast világban lehetőségek garmadája áll a rendelkezésünkre, szóval ezek a podcastok kiindulópontként szolgálhatnak. Ha nem tudod merre keresgélj, keresgélj itt, hátha megtalálod a Neked valót. :)

Ha tennél egy lépést visszafelé, és először ránéznél, mi fán terem a podcast és miért szerencsés ismerned őket nyelvtanulóként, akkor kezdd ezzel a cikkel.

Most pedig engedd meg, hogy bemutassam Neked a megígért 5 németes podcastot.

 

1. Easy German

Igen, bevallom. Elfogult vagyok. Amióta megismertem az Easy German YoutTube csatonáját, azóta propagálom ezt a csatornát németül tanulóknak, és gyakran az óráimon is használom ezeket a videókat.

Cari és Janusz elbűvölő páros, kedvesek, viccesek és nem utolsósorban rendkívül hasznos videókat készítenek folyamatosan. Ők ketten állnak főként az Easy German mögött, de már egy komoly csapattal dolgoznak együtt. A podcastokban Manuel hangját is gyakran lehet hallani, aki igazából ezen podcastok készítője.

Fókuszáljunk most a podcastokra. Az Easy German csapata heti szinten áll elő új epizódokkal, ahol mindenféle napi szintű témákat vitatnak meg Németországról, a világról, szavakat magyaráznak el, kifejezésekre hívják fel a figyelmet.

Ha kíváncsi vagy, én miért vagyok Easy German rajongó, akkor elmondom. :) A készítők könnyedsége, humora, kedvessége fog meg benne. Az egész nagyon emberi, őszinte és ezzel egyidejűleg gyakorlatias és hasznos. Tényleg olyan témákat hoznak fel és olyan szavak kerülnek elő, amelyek németül tanulóknak rendkívül hasznosak, és nem biztos, hogy egy átlagos tankönyvben szerepelnek.

Szeretettel ajánlom. A link az oldalhoz itt található.

2. Coffee Break German

A Coffee Break Languages podcast-sorozatot ajánlom azok figyelmébe is, akik spanyolul, olaszul, franciául tanulnak. Főleg akkor hasznosak igazán ezek a hanganyagok, ha az angol már nem állít nagy kihívások elé, mert egy-egy részletet angolul foglalnak össze a készítők. Két nyelven készülnek tehát a Coffee Break sorozatok. A célnyelvet tanítják, de angolul.

Miért méltóak arra, hogy hallgassuk őket? Több okból is.

  • Mivel angolul elmagyaráznak, összefoglalnak egy-egy részletet, az ember nem veszik el a nagy információáradatban.

  • Kezdőbb szinttől lehet őket hallgatni. Ezek a podcastok hús-vér nyelvtanulóknak készültek. Azaz hétköznapi témákat, szókincset, szóhasználatot vesznek célba. Gyakorlatiasak, tele párbeszéddel. Ergó az egész autentikus, hiteles.

  • Valóban (bővebb) kávészünetnyi hosszúságúak. Egy-egy epizód 20-27 perc hosszúságú, viszonylag könnyen be lehet építeni őket a napirendünkbe. Napi egy epizód egy hónapon keresztül, és jelentősen javulhat a nyelvtudásod. :)

Az oldal linkjét itt találod.

3. Deutsche Welle – Top Thema

Természetesen a Deutsche Welle podcast téren sem maradhat hátul.

A Top-Thema azért jó, mert már kezdőbbek is megérthetnek belőle dolgokat (kb. B1 szint), és haladóknak is érdekes lehet még hallgatni.

Szintén érdekes és releváns, aktuális témákkal dolgozik.

A Deutsche Welle honlapján ráadásul az összes Top Thema hanganyag teljes átirata megtalálható, szókinccsel, feladatokkal egyetemben. A feladatokat online is meg lehet csinálni, de akár pdf formátumban is le lehet tölteni.

Hiszen tudjuk. A Deustche Welle igazi aranybánya.

4. Slow German mit Annik Rubens

Egy hasznos kis podcast sorozat, nagyon rövid, 5-10 perces részekkel.

Apró, rövid pillanatképek a német kulturáról, társadalomról, szokásokról. Nem teljesen kezdőkhöz szól, de szépen, tagoltan, érthetően beszél Annik, szóval nincs benne semmi elriasztó, a kezdők számára sem. Legfeljebb az ember kevesebbet ért meg belőle….

A rövid hanganyagok határozott előnye, hogy többször is meg lehet őket hallgatni anélkül, hogy nagyon sok időt kellene velük eltölteni. Minden egyes hallgatással egyre többet értesz belőle (feltéve, hogy nem vagy haladó, mert akkor elsőre sem lesz gondod).

Ami még szuper, hogy ezeknek az ingyenes podcastoknak a teljes átiratát megtalálod a honlapon, azaz itt.

A témát illetően, tényleg sokrétű. Szóba kerülnek a német irodalom nagy alakjai, de a klímaváltozásról, a német rendőrségről, az iskolarendszerről, a vendésmunkásokról és sok más hétköznapi, de mégis jó témáról tanulhatsz.

 

5. AGL – Authentic German Learning Radio

Szórakoztató, könnyű podcast azoknak, akik nem veszik véresen komolyan a dolgokat.

A podcast nyelvtanulóknak szól, mégsem kerül szóba sem a nyelvtan, sem azt nem mondják meg Neked, hogyan tanulj. Laza, könnyed témákkal foglalkozik, mint például dalszövegeket elemez ki, vagy egy-egy német szóviccre hívja fel a figyelmet.

Rövidke, 3-6 perces epizódokra számíts, szóval játszi könnyedséggel illesztheted bele a hallgatásukat a napirendedbe. :) A podcastokat itt keresd.

 

Remélem, találtál kedvedre valót!

Üdv,

Gabi