Ismerkednél a némettel?

4 lehetőség, ahol elkezdheted

 

Elkapott a láz, hogy németül kellene tanulni? Talán elgondolkoztál azon, mennyivel több munkalehetőséged lenne, ha tudnál németül? Netalán Németországban vagy egyéb német nyelvterületen jártál és rádöbbentél, mennyire vagány németül beszélni? Vagy csak úgy ébredtél reggel, hogy “én bizony még ma elkezdem a némettanulást, ha a fene fenét eszik is...”.

Bármi is legyen a mozgatórugód, én csak annyit fűznék hozzá, hogy szerintem jó úton jársz. A német hasznos is, vagány is, és szerintem még szép is. Szóval hajrá. Megjegyzés annyi, hogy olyan dolgokat fogok főként ajánlani, amelyek az angolra alapoznak, szóval ezeket a forrásokat akkor fogod szeretni, ha angolul már tudsz valamenyire.

A bejegyzésem célja, hogy ötletet adjak Neked, hol kezdheted el az ismerkedést a némettel. Nyugi, ki se kell mozdulnod, nem is kell megvenned semmit, csak a szemedet és a füledet kell kinyitnod. Na meg persze a szívecskédet, hogy a német belelophassa magát :)

Kezdjük!

1. Duolingo

Most komolyan, a Duolingót ki lehetne hagyni a listáról? Valahogy olyan kézenfekvő, olyan egyszerű, hogy légyszíves, csinálj magadnak itt egy fiókot, válaszd ki a németet, és kezdj bele.

Ami jó benne:

 • ingyenes;
 • a webes felület mellett telefonos alkalmazás is létezik (nyilvánvalóan);
 • magyar alapnyelvet is be lehet állítani, szóval magyarul is tudod tanulni a németet;
 • egyszerű, színes, jópofa;
 • rövid leckéket tartalmaz, nem vesz el Tőled sok időt.

Lehetséges hátulütői:

 • egy idő után unalmassá válik;
 • mesterkélt hatású mondatok;
 • folyékonyan kommunikálni nem tudsz így megtanulni;
 • számomra néha bosszantó, hogy folyamatosan fizetős változatot ajánl, hogy ne kelljen hirdetéseket nézni (persze világos, az ingyenességért cserébe ezt el lehet viselni).

Összegezve:

Kiindulásként szuper, mert ad egy alapszókincset, kedvet csinál a tanuláshoz, motivál azzal, hogy kiírja, hány napja duolingózol; de ha komolyan veszed a németet, akkor pár hét után iktass be mellé még egy tanulási forrást

 

2. Easy German youtube videók

Aki ismer, tudja, mennyire szeretem ezeket a videókat. Egy másik cikkemben is írtam róluk, itt. Számomra Cari és Janusz nagyon szimpatikus párocska, mindig mosolyognak, és abszolút élvezhető stílusban tanítanak németül. Interjúkat készítenek mindenféle témákban (pl. 3 legfontosabb szó, amivel jellemeznéd magad; berlini időjárás; német humor, újévi fogadalmak és rengeteg egyéb téma). Teljesen kezdő németesek számára is forgatnak videókat, ezek futnak Super Easy German néven, de az igazán haladók is találnak csemegéket.

Ami jó bennük:

 • ahogy a mottójuk is sugallja (German from the streets), valódi, hétköznapi szinten használható tudást közvetítenek;
 • minden héten újabb videóval rukkolnak elő;
 • minden szinten folyik a tudásátadás, kezdőtől a haladóig;
 • minden, ami a videókban elhangzik, feliratként is olvasható, párhuzamosan németül és angolul;
 • változatos – kifejezéseket tanítanak, gyakorlatias nyelvtani magyarázatokat adnak, izgalmas témákat vetnek fel;
 • mosolyognak, mosolyognak, mosolyognak

 

Hátulütő? Szerintem semmi…..

 

3. German with Anja

Abszolút őrült a csaj, a szó pozitív értelmében….és nagyon szórakoztató.

A kezdő videóit itt találod. Anja énekel Neked nyelvtant, hogy soha ne felejtsd el, melyik prepozíció vonz részes esetet és melyik vonz tárgyesetet. Nem hiszed el? Nézd meg ezt a videót (bár ez pont nem teljesen kezdőknek való, de jól szemlélteti mennyire vicces). Rendkívül lelkesen magyaráz, már teljesen teljesen teljesen kezdőknek is. Vicces, humoros, érthető, magával ragadó. Miért is hagynád ki????

 

 4. vhs-Lernportal (tanulási portál)

Ez egy komolyan hangzó név, ugye? A portál is elég komoly szerintem. Megalkotója a Volkshochschul-Verband (Német Népfőiskola Szövetség), és a Német Oktatási és Kutatási Minisztérium támogatja őket, nem kevés pénzzel. Miért is? Mint tudjuk, Németország sok menekültet és bevándorlót fogadott be, akik nem feltétlenül beszélnek (jól) németül. A portál egy online megoldást kínál, hogy ezek az emberek a német nyelvet félig önállóan, félig online tutor / konzulens segítségével elsajátíthassák. A tanulási portál elkészítése egy projekt keretében valósult meg, amely az “Ich will Deutsch lernen” (németül akarok tanulni) nevet viseli. A magasabb szintű anyagokon még mindig dolgoznak.

A fentiek fényében nincsen semmi fura abban, hogy a tanítási célból készült sorozat főszereplője Nazin, aki Afganisztánból származik.

Miért jó Neked ez a portál?

Főként azért, mert a sorozatot Te is használhatod, ingyen. Abszolút kezdő szintről indul, az első rész a köszönést és bemutatkozást taglalja. Azért is jó, mert az online tutorral, aki a tanulást támogatja, Te is levelezhetsz, kérdezhetsz tőle, küldhetsz anyagot javításra...ingyen. Mit kell ezért tenned? Regisztrálni. De igazából még erre sincs szükség. Nyugodtan beléphetsz, mint vendég felhasználó. Így kipróbálhatod a programot, belenézhetsz a videókba, megcsinálhatod a feladatokat is hozzá. Elég jól hangzik, nem igaz?

Mutatom hol találod: kattints ide

Teendők:

1. Válaszd ki a szintednek megfelelő kurzust (A1, A2, B1, B2 szintek közül választhasz, azaz teljesen kezdőtől a középfokig).

2. Miután kiválasztottad a szintet, lépj be vendégként, azaz válaszd az Als Gast einloggen opciót.

3. Ezután narancssárga gombot látsz majd az oldal tetején, amely a hier lernen (itt tanulj) feliratot tartalmazza. Ha rákattintasz, azonnal ott találod magad az első videónál.

4. Hallgasd meg, majd a ‘weiter’ (tovább) gombbal irány a feladatok!

Képzeld, még alkalmazás-változatot is tölthetsz le a telefonodra! Ez az IWDL (=Ich will Deutsch lernen) nevet viseli. Feladatokat találsz itt, gyakorolhatod a témakörökhöz tartozó szavakat.

Szerintem fantasztikus lehetőség, használd!

Remélem találtál olyat a fentiek közül, amelynek vagy akinek / akiknek láttán felcsillant a szemed. :)

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el követni a Lingoholicot a Facebookon és / vagy az Instagramon.