Német névelők – áldás vagy átok?

Hogy a csudába lehet megjegyezni őket?

 

Legyünk őszinték. Lehet szeretni a német nyelvben a főnevekhez tartozó névelőket? Meg lehet jegyezni őket könnyedén? Nem a következő 5 percre, hanem úgy igazán, hosszú távra?

A német “der-die-das” testvérek sokak számára hírhedtek. Az rendben van, hogy hímnem, nőnem, semlegesnem, de hogy melyik főnévhez melyik tartozik, egyáltalán nem mindig egyértelmű.

Emlékszem, mikor 12 évesen először voltam németórán, és ledöbbentem, hogy a Mädchen (lány, kislány) szó semlegesnemű...azonnal megéreztem, hogy itt valami turpisság van. Magamra vettem, megsértődtem, én például soha nem éreztem magam semlegesneműnek. Akkor mire jó a nőnem???? Grrrrr. És mi a helyzet a logikával? A többi főnévnél is erre számítsak?

Lényeg ami lényeg, sokszor logikusan adja magát, melyik névelő tartozik a főnévhez, sokszor egyáltalán nem. Amikor pedig az ember azt hinné, kezdi érteni a szabályrendszereket, akkor előkerülnek a kivételek. Kinek hiányzik ez?

Térjünk a lényegre. Van kiút! Hálás lettem volna, ha valaki még a kezdet kezdetén felhomályosít mondjuk a különböző színekhasználatáról és a Superman-technikáról.

Kezdjük a magától értetődővel (bár ha annyira magától értetődő, én miért nem jöttem rá évekkel ezelőtt????):

A különböző színek használata (írásban és képzeletben)

Le kell szögezni már a legelején, vagy attól a pillanattól kezdve, hogy az ember agyában megvillan a szikra, hogy a német tanulásához színes ceruzák / tollak kellenek!

A füzetben, ahová szavakat firkálunk, már a legeslegelején tisztázni kell, melyik főnév játszik a hímneműek, melyik a nőneműek és melyik a semlegesneműek csapatában. Például nálam kék, piros és zöld színek játszanak. Kéket használok a hímnemű, pirosat a nőnemű, zöldet a semlegesnemű főnevekhez. Persze mindenki szíve joga a saját ízlését követni, a Te füzeted, a Te tudásod, a Te módszered!

Csavarjunk még egyet a dolgon. Az is fontos, hogy ne csak színesen írogassuk a szavakat, hanem képzeljük el őket. Például mindig az egyik kedvenc főnevem volt (nem tudom miért :D) a kulcs, der Schlüssel. Adj magadnak pár másodpercet, képzeld el a kulcsot, méghozzá szigorúan kék színűnek (vagy a saját hímnemű színednek megfelelően). Bizony, nálam minden német nő piros hajjal szaladgál az utcán a képzeletemben (nő – die Frau). Ergó ne csak a füzetedben szerepeljenek színesen a főnevek, hanem a képzeletedben is. Ízlelgesd kicsit a szavakat, szánj rá pár másodpercet, hogy elképzeld őket.

Ha ennyi mégsem lenne elég, jöjjön az igazi löket, ami szerintem az aduász.

 

A már emlegetett Superman-technika

Szeretném azt állítani, hogy az én fejemből pattant ki, de sajna nem így van. Michaeltől, a Smarter German némettanárától hallottam róla. Ettől persze nem kevésbé értékes a technika :D.

Nos, érdekel? Egyszerű dologról van szó, és mégis olyan nagyszerű!!!

Vegyük az előbb már említett kulcs szót (der Schlüssel). Csukd be a szemed és lásd, ahogy Superman repül egy kék kulccsal a kezében. A kulcs jó nagy, szerepel rajta egy S betű, mivel Superman saját házát nyitja. Ott repked a felhők felett, szorítja a kék kulcsot, ki ne essen a kezéből.

Kapisgálod már miről van szó? Nem azt kell ismételgetni unalomig vagy 100szor, hogy der Schlüssel, der Schlüssel, der Schlüssel, hanem az ember megalkotja ezt a képet, és soha nem felejti el, hogy a kulcs hímnemű.

chair 160606 1280Például a szék is hímnemű, der Stuhl. Az én fejemben kék a szék színe, és Superman ül rajta, a köpenye beteríti a szék háttámláját. Olyan szilárdan ül rajta, ki sem lehetne rángatni alóla. 

 

 

Minden hímnemű főnévről alkotott képedben szerepeljen Superman! superman 2478978 1920

 

 

 

 

woman 1919143 1920Nőnemek esetében gondolj valakire, aki eszedbe jut arról a szóról, hogy igazi nő. Teljesen mindegy ki az, lényeg, hogy a Te fejedben ez a kép stabil legyen. Nálam egyébként Jakupcsek Gabriella a német nőnemű főnevek asszisztense. A villa (die Gabel) nőnemű szó, szóval nálam Jakupcsek egy nagy piros villával húsdarabokat eszik, amik állandóan kipattannak a tányérról, le a földre, és a nagy piros villával kell őket még a földről is összeszedni.

Sületlenség? Persze, hogy az, de ettől megjegyezhető, és ami még nagyon fontos, szórakoztató!

 

A semlegesnemhez a kisbaba képét használom (das Baby), és kifejezettem szórakoztatónak találom, amikor például elképzelem mire képes egy zöld bodybababy 1839564 1920 öltöztetett túlsúlyos (túlsúly – das Übergewicht) kisbaba.

 

 

Visszatérve a címben feltett kérdésre, szerintem így lehet az átkot (a fránya megjegyezhetetlen névelőket) áldássá fordítani. Vicces képeket alkotok a standard szereplőimmel (Superman, Jakupcsek és egy kisbaba), színesen látom a dolgokat és jól szórakozom közben.

 

Az esélyek, hogy a helyes névelő ragad meg, hirtelen sokkal sokkal magasabbak lesznek. Persze nem szükséges minden egyes főnévhez ilyen képeket készíteni, de a nehezen megjegyezhetőkhöz mindenképpen ajánlott. :)

Ti milyen képeket alkottok az egyes nemekhez?