Mit olvassak németül? Kezdő, középhaladó és haladó szinten...

 

Nem olyan régen írtam egy cikket arról, hogy mit is érdemes tudni az olvasásról, azon belül is melyek az intenzív és extenzív olvasás előnyei. Röviden: amikor extenzíven olvasol, akkor hosszabb szövegekkel van dolgod és az olvasás öröméért, a történetért olvasol, mert jólesik. Ha intenzíven olvasol, akkor pedig szanaszét szeded a (rövidebb) szöveget és az a célod, hogy érts minden szót, és a nyelvtani szerkezeteket is jobban kielemzed.

 

Most arról fogok írni, hogy ha németül tanulsz, akkor mit is olvass. A lehetőségek listája persze az itt leírtaknál sokkal sokkal hosszabb, de egy cikkbe nem lehet mindent betömöríteni, igaz?

 Akár online szeretsz olvasni, akár rendes, normális, papírra nyomtatott, szaglászható, magaddal vihető könyvet vagy újságot, megtalálod a Neked valót, olvass tovább.

 

 Lássuk hát, rántsuk le azt a leplet erről a németes olvasólistáról.


1. André Klein

André Klein Németországban született, de több országban is élt már, mint például Thaiföld vagy Izrael. Persze nem is feltétlenül ez érdekes, hanem az, hogy több könyvet, novellát is írt németül tanulók számára.

Történetekkel ugyanis gyorsabban tanulunk, hiszen érdekesnek találjuk a szereplőket, kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi következik a sztoriban, mégis mi lesz a vége az egésznek. Éppen ezért többet foglalkozunk a történetekkel, mint például egy tankönyvi szöveg-szösszenettel, hiszen nem kétséges, hogy melyik érdekfeszítőbb.

Nekem nagyon tetszik, hogy André Klein kezdők és haladók számára is alkotott.

Kezdőknek a Dino lernt Deutsch sorozat érdekes, de a sorozat részeit ( Café in Berlin, Ferien in Frankfurt, Karneval in Köln és Momente in München) egyesével is meg lehet venni.

Természetesen megrendelheted a könyveket online, például a bookdepository.com segítségével itt, de sokkal könnyebb és egyszerűbb, ha az okostelefonodra letöltöd a kindle alkalmazást, megkeresed ezt a könyvet és azonnal bele is olvashatsz. Csupán le kell töltened ingyenesen az ún. sample-t (első néhány oldal a könyvből), és kezdhetsz is olvasni. Ha tetszik, akkor eldöntheted, hogy megrendeled a könyvet az előbb említett módon, vagy a kindle változatra is szert tehetsz. Igaz, hogy ez utóbbit online olvasod, de jóval olcsóbban, mint a papírra nyomtatott változatot.

Az online olvasást se vesd meg, hiszen itt ki lehet jelölni színessel szöverészeket, ezzel jelölve azt, hová szeretnél visszatérni, mely szavak okoztak elakadást, milyen kifejezéseket szeretnél megtanulni.

Közép és haladó szinten a Baumgartner és Momsen kötet csúcs, a fentebb részletezett módon ingyen beleolvashatsz a kindle applikáció segítségével. Jó kis krimikről van szó, tele szuperjó kifejezésekkel és persze izgalommal.

Ezeket a sztorikat extemzíven és intenzíven is olvashatod.

Extenzíven olvasod, amikor egyik fejezetet olvasod a másik után, amíg ki nem derül, mi lesz végül Dinoval, vagy a Baumgartner és Momsen kötetben ki a gyilkos.

Intenzív olvasásra pedig azért ajánlom, mert tudatosan rövidek a fejezetek. Ezek végén a fontosabb szavak jelentését is megtalálod, igaz angolul...Illetve megértést segítő kérdéseket szerkesztett hozzá az író, így tesztelve mennyire sikerült részletekbe menően megértened a sztorit.

Én szeretem André történeteit, ha engem kérdezel nem bánod meg, ha beleolvasol.

 

2. Minden Nap Németül magazin

Könnyen lehet, hogy ezzel a havonta megjelenő magazinnal már összefutottál az újságárusoknál vagy valamelyik könyvesboltban, hiszen magyar találmány.

Ha azonnal a magazin oldalára lépnél, kattints ide.

A Minden Nap Németül magazinok színesek, jó kézbe venni őket, jó érzés végiglapozni.

Rengeteg cikket találsz benne A1 és C2 szint között, szerintem bármelyik lapot veszed meg, akár a régebbiek közül is, lehetetlen, hogy ne találj benne cikket, ami megragadja a figyelmedet.

A magazin erőssége, hogy minden egyes cikkhez fantasztikusan részletes szószedetet is találsz hátul, és nem egyesével, elszigetelten listázza a szavakat, hanem gyakran szókapcsolatokként, ahogy a cikkben is megtalálod őket. Ezért hozzá sem kell nyúlnod a szótárhoz, tudod követni az olvasnivalódat.

A másik szuper vonás, hogy minden egyes cikkkhez tartozik hanganyag is. Egyben le tudod tölteni a magazin cikkeit, amelyeket anyanyelvű emberek olvasnak fel. Így tudod hallgatni kocsiban, séta közben, buszon, vacsifőzés alatt, és még sorolhatnám.

A cikkeken kívül videós nyelvtani magyarázat is található minden lapszámban.

Az, hogy kezedbe fogod a magazint és egymás után “habzsolod” a cikkeket, vagy 1-1 cikket kiválasztasz, amit azután kielemzel szókincs, nyelvtan, szófordulatok szempontjából és a szavakat megtanulod anki, aranylista vagy más módszer segítségével, csak rajtad múlik.

Az előfizetési lehetőségeket megtalálod a honlapon.

 

Jó szórakozást!

 

3. Deutsch perfekt

Egy honlapra hívnám fel a figyelmedet, ami a Deutsch-perfekt nevet viseli. Itt találod.

Bár lehetőség van náluk magazin rendelésére is, én most maradok az online cikkeiknél.

A cikkek mellett látod, hogy könnyű olvasmányra számíthatsz-e ('leicht' jelzés), netán csak akkor fogj bele, ha már fel vagy vértezve komolyabb nyelvtudással ('mittel' jelzés). A témák rendkívül változatosak, biztos találsz olyat, ami tetszik.

Ezen kívül a nehéznek gondolt szavakat kiemelve látod, csupán föléjük lépsz az egérrel és már látod is a szó német definícióját. Ezzel is szokod azt, hogy milyen érzés lehet egynyelvű szótárt használni, és azzal, hogy kihagyod a magyarra fordítást, jobban rááll az agyad a német nyelv logikájára, megismered a szinonímákat és nem kell két nyelv között váltanod.

 

Remélem, valamelyik olvasnivaló felkeltette a figyelmedet, és választ kaptál a “mit olvassak németül” kérdésedre!

 

Ha tetszett a cikk, kedvelt a Lingoholicot a Facebookon és kövesd az Instagramon is.