Ebben a cikkben 5 podcastot gyűjtöttem össze, amelyeket németül tanulók hallgathatnak. Itt is kiemelném, hogy az egyre népszerűbbé váló podcast világban lehetőségek garmadája áll a rendelkezésünkre, szóval ezek a podcastok kiindulópontként szolgálhatnak. Ha nem tudod merre keresgélj, keresgélj itt, hátha megtalálod a Neked valót. :)

Ha tennél egy lépést visszafelé, és először ránéznél, mi fán terem a podcast és miért szerencsés ismerned őket nyelvtanulóként, akkor kezdd ezzel a cikkel.

Most pedig engedd meg, hogy bemutassam Neked a megígért 5 németes podcastot.

Hogy a csudába lehet megjegyezni őket?

 

Legyünk őszinték. Lehet szeretni a német nyelvben a főnevekhez tartozó névelőket? Meg lehet jegyezni őket könnyedén? Nem a következő 5 percre, hanem úgy igazán, hosszú távra?

A német “der-die-das” testvérek sokak számára hírhedtek. Az rendben van, hogy hímnem, nőnem, semlegesnem, de hogy melyik főnévhez melyik tartozik, egyáltalán nem mindig egyértelmű.

Emlékszem, mikor 12 évesen először voltam németórán, és ledöbbentem, hogy a Mädchen (lány, kislány) szó semlegesnemű...azonnal megéreztem, hogy itt valami turpisság van. Magamra vettem, megsértődtem, én például soha nem éreztem magam semlegesneműnek. Akkor mire jó a nőnem???? Grrrrr. És mi a helyzet a logikával? A többi főnévnél is erre számítsak?

Lényeg ami lényeg, sokszor logikusan adja magát, melyik névelő tartozik a főnévhez, sokszor egyáltalán nem. Amikor pedig az ember azt hinné, kezdi érteni a szabályrendszereket, akkor előkerülnek a kivételek. Kinek hiányzik ez?

Térjünk a lényegre. Van kiút! Hálás lettem volna, ha valaki még a kezdet kezdetén felhomályosít mondjuk a különböző színekhasználatáról és a Superman-technikáról.

 

Vegyük csak elő a németet! Tegyük fel, hogy nincs kedved szavakkal bíbelődni, a nyelvtan sem hoz lázba éppen, inkább néznél valamit németül, amivel tanulsz is, de jól is érzed magad, és nincs olyan igazi "tanulásszaga" a dolognak.

Tegyük fel azt ist, hogy valamennyi tudásod már van, nem vagy teljesen kezdő.

 

1. Easy German videók - link itt

Cari és Janusz – két tündéri ember! Ők állnak az Easy German videók mögött.

Rengeteg témában forgattak és forgatnak, rövidebb (3-4 perc) és valamivel hosszabb (10-12 perc) kiadásban is találsz videókat.

Az utca emberét faggatják különböző témákban, csak azért, hogy Te, mint nyelvtanuló hallhasd és tanulhasd azt a német nyelvet, amit az emberek nap mint nap használnak.

4 lehetőség, ahol elkezdheted

 

Elkapott a láz, hogy németül kellene tanulni? Talán elgondolkoztál azon, mennyivel több munkalehetőséged lenne, ha tudnál németül? Netalán Németországban vagy egyéb német nyelvterületen jártál és rádöbbentél, mennyire vagány németül beszélni? Vagy csak úgy ébredtél reggel, hogy “én bizony még ma elkezdem a némettanulást, ha a fene fenét eszik is...”.

Bármi is legyen a mozgatórugód, én csak annyit fűznék hozzá, hogy szerintem jó úton jársz. A német hasznos is, vagány is, és szerintem még szép is. Szóval hajrá. Megjegyzés annyi, hogy olyan dolgokat fogok főként ajánlani, amelyek az angolra alapoznak, szóval ezeket a forrásokat akkor fogod szeretni, ha angolul már tudsz valamenyire.

A bejegyzésem célja, hogy ötletet adjak Neked, hol kezdheted el az ismerkedést a némettel. Nyugi, ki se kell mozdulnod, nem is kell megvenned semmit, csak a szemedet és a füledet kell kinyitnod. Na meg persze a szívecskédet, hogy a német belelophassa magát :)

Kezdjük!

 

Nem olyan régen írtam egy cikket arról, hogy mit is érdemes tudni az olvasásról, azon belül is melyek az intenzív és extenzív olvasás előnyei. Röviden: amikor extenzíven olvasol, akkor hosszabb szövegekkel van dolgod és az olvasás öröméért, a történetért olvasol, mert jólesik. Ha intenzíven olvasol, akkor pedig szanaszét szeded a (rövidebb) szöveget és az a célod, hogy érts minden szót, és a nyelvtani szerkezeteket is jobban kielemzed.

 

Most arról fogok írni, hogy ha németül tanulsz, akkor mit is olvass. A lehetőségek listája persze az itt leírtaknál sokkal sokkal hosszabb, de egy cikkbe nem lehet mindent betömöríteni, igaz?