5 podcast angolosoknak

 

Nemrég írtam arról, miért és hogyan érdemes podcastokat hallgatni. Itt olvashatod el ezt a cikket.

A podcast műfaja nem véletlenül hódít manapság. Az egész koncepció egyszerű és nagyszerű, és a legjobb az egészben, hogy a szemeidre nincs szükség, csak a füleidre a hallgatásukhoz. Így még sokoldalúbban felhasználhatóak.

Ebben a cikkben 5 angolos podcastot mutatok be, hátha Te is kedvet kapsz valamelyikhez. Való igaz, hogy ezeken felül elképesztő mennyiségű hanganyag létezik angolul, így az én kicsi listám sem a népszerűséget nem tükrözi, sem azt, hogy melyik a leghasznosabb. A saját ízlésemet tükrözik, ezeket hallgatom szívesen, vagy a tanítványaimnak ezeket szoktam ajánlani. Ha megírod, Te mit hallgatsz szívesen, annak örülni fogok. :)

A listát úgy válogattam össze, hogy kezdőbbek és haladóbbak is találjanak benne saját maguk számára valamit.

Nézzük.

1. Luke’s English Podcast

Számomra az abszolút kedvenc. Tetszik a brit kiejtés, szívesen hallgatom Luke hangját és tetszik a humora is.

Luke képzett angoltanár Londonból, emellett humorista is. Jelenleg Párizsban él, ezt gyakran szokta is emlegetni. Ha többet olvasnál róla, nosza rajta, itt találod a honlapját.

Ami az epizódjait illeti, elég hosszúak, gyakran meghaladják a 60 percet is, szóval benne van a pakliban, hogy nem egyszerre fogod végighallgatni. :) A hosszúság ellenére érdemes mégis belehallgatnod. Gyakran hív vendégeket is, az anyukáját például. Vagy egy másik humoristát. Esetleg egy másik angoltanárt.

A témákat illetően, érdekesen szerteágazóak és legtöbbször aktuálisak. A királyi esküvő, kifejezések, idiómák, többféleképpen ejthető szavak, interjúk, londoni élet, stb. Ez csak pár példa. A podcast 2009 (!) óta működik és már jóval több, mint 600 epizódnál jár!

Hol hallgathatod?

A Stitcher kiváló alkalmazás, ahol Luke podcastja is jelen van, de a LEP (=Luke’s English Podcast) alkalmazást is letöltheted és ott is élvezheted a show-t. :)

A honlapon sok résznek az átiratát is megtalálod. Ha pedig nagyon tetszik és még többet tanulnál Luke-tól, a prémium tartalmaira is előfizethetsz.

Egyre több tanítványomtól jön visszajelzés, hogy mennyire megszerették ezt a podcastot, szóval nem csak az én véleményemet tükrözi az, hogy első helyre tettem a listámban. :)


2. The Intelligence

Na ez az a podcast, amiért ott van a Spotify is a telefonomon. Ugyanis ezt innen szoktam indítani. Ne kérdezd miért, így szoktam meg. :)

Az Economist Radio napi podcastja, kb. 20-25 perces epizódokkal. Ha ezt meghallgatod, már tájékozódsz is a világ eseményeiről. Aktuális politikai, gazdasági témákkal foglalkozik, mintha végigfutnál egy hírportált és 20 perc alatt átnéznéd a nap legfontosabb történéseit.

Nos, nem kezdőkhöz szól. Akkor jársz a legjobban, ha már viszonylag stabil alapjaid vannak. Esetleg már tudod, melyek az aktuális fontos történések a világban, így azt is ki tudod következtetni, amit még nem ismertél. :)

Ahogy mondtam, a Spotify-on keresztül azonnal el tudod indítani, de más podcast alkalmazásokat is használhatsz, ami csak jólesik. Én reggel szoktam meghallgatni.

Bővebb információért kattints ide.

3. Happier with Gretchen Rubin

Gretchen Rubin nevével pár évvel ezelőtt találkoztam, amikor valaki ajánlotta a ‘The Happiness Project’ című könyvét. Lényegében kutatás arról, hogyan lehetünk boldogabbak, azonban szórakoztató módon ír, így egész laza és kellemes, ugyanakkor tanulságos olvasmány.

A podcast sorozatában is hasonló a téma, a boldogságról szól, különböző nézőpontokból.

Ha az a típus vagy, aki szívesebbben hallgat amerikai angolt, akkor jól járhatsz ezekkel a podcast epizódokkal. Nem a nyelvtanulás a téma, hanem egy kis életfilozófia, életszemlélet, dehát gyakran épp azokból az anyagokból tanulunk a legtöbbet az igazi, élő nyelvről, amelyek nem is tananyagok, nem igaz?

Ha érdekel Gretchen Rubin honlapja, és többet is olvasnál tőle / róla, akkor azt itt megteheted.

4. BBC 6 Minute Vocabulary / BBC The English We Speak

Úúúgy bizony, ez most nem is egy podcast, hanem kettő, tehát ez a cikk összesen 6 ajánlást tartalmaz. :)

Ezek a podcastok rövidek, tartalmasak, nem bonyolultak és szánt szándékkal segíteni szeretnének Neked abban, hogy jobban beszélj angolul.

A ‘The English We Speak” népszerű szavakat, kifejezéseket magyaráz, hogy Te is beépíthesd az angolodba az újabb menő szófordulatokat. Minden epizód hanganyagának átiratát megtalálod a BBC honlapján, és le is töltheted őket pdf formátumban.

A '6 Minute Vocabulary' pedig 1-1 szókincses területet céloz meg. Szóképzésekről, rendhagyó igékről, függő beszédhez használt igékről és sok más hasonló témáról hallhatsz pár perces összefoglalót. A csel annyi, hogy régebbi részekkhez nem tudsz hozzáférni...szóval ne maradj le. :)


5. This American Life

Újra egy kis finomság az amerikai angol kedvelőinek. A 'This American Life' a legnépszerűbb podcastok közé tartozik, kb. 60 perces részeivel biztos, hogy hosszabb időre is lefoglalnak.

Hetente jönnek ki új epizódok és az archiv epizódok között is sokáig lehet böngészni.

Lényegében kiválasztanak egy témát, és az adott téma köré szerkesztenek történeteket, interjúkat, sztorikat. Mivel az egész Egyesült Államok területéről készítenek beszélgetéseket emberekkel, nagyon jól meg lehet barátkozni a különböző akcentusokkal.

Remélem, sikerült meghoznom a kedvedet 1-1 podcasthoz, nincs is más dolgod, mint belevetni magadat a hallgatásukba. Ha van kedved, a facebook oldalon meg is oszthatod velem, mit hallgattál meg.

Jó szórakozást!