Hasznos oldalak, YouTube csatornák angolul tanulóknak

 

Vitathatatlan, hogy rengeteg tananyag készül, ami az angol nyelvtudás fejlesztését célozza.

 

A könyvesboltok telis-tele vannak angolos tankönyvekkel. Az ember csak kapkodja a fejét, egyik jobbnak tűnik, mint a másik. Már az kihívás elé állítja az embert, hogy képes legyen egy könyvet kiválasztani, nem mondjuk tízet hazavinni. Az egyik azt ígéri, hogy szuper szókincset ad, a másik a nyelvtant alapozza, a harmadik a hallás utáni szövegértés csiszolásával kecsegtet, a negyedik levélírást tanít, ott sorakoznak az egyes nyelvvizsgákra felkészítő könyvek, és így tovább. Ember legyen a talpán, aki könnyedén tud választani!

book no

Nos, van egy jó hírem. Az angol nyelvtudás fejlesztéséhez nem feltétlenül szükséges könyvekbe beruházni. Legalábbis sok könyvbe biztos, hogy nem. Ebben a cikkben összeszedtem 10 forrást, amelyek segítségével ingyen tudsz angolul tanulni. A listában szerepel olyan anyag, ami az írott és / vagy hallott szövegek megértését segíti, olyan, amivel a kiejtésedet fejlesztheted, és olyan, ahonnan hanganyagokat tölthesz le a telefonodra, hogy mindig legyen mit hallgatnod.

Akkor érdemes ezeket az oldalakat és YouTube csatornákat böngészned, ha már nem vagy teljesen kezdő, vannak alapjaid. Ha már volt pár angol órád, esetleg újrakezdő vagy, akkor már nézegesd őket bátran. Ha haladó vagy, akkor meg pláne!

Nézzük először azokat az oldalakat, ahol több különböző szinten férsz hozzá sok-sok anyaghoz.

1. News in levels

Ahogy az oldal neve is ígéri, mindenféle híreket, újdonságokat tartogat számodra ez a honlap. Három szinten férsz hozzá az információhoz, írott és hallott formában is.

A hírek nem hosszúak, ha szó szerint csak pár perced van angolozni naponta, akkor ez a Neked való oldal. A cikkek végén rövid szószedet is segíti a megértést.

Külön szuper, hogy olyan történetek, mint A kis herceg, vagy a Robinson Crusoe is 3 nehézségi szinten elérhetőek az oldalon. Olvasva és hallgatva is.

 

2. Breaking News English

 

Elképesztően gazdag oldal, mind nyelvi szinteket tekintve, mind témákat és hozzájuk rendelt feladatokat tekintve. Amellett, hogy 7 szinten lehet adott hírekről olvasni és hanganyagot hallgatni, meglepő mennyiségű feladat is tartozik a szövegekhez. Természetesen megoldások is rendelkezésre állnak. A feladatok célozzák a szókincset, nyelvtant, szövegértést. Kis túlzással minden létező feladattípus megtalálható itt.

Ha tettre és tanulásra késznek érzed magad, gyűrd fel az ingujjat, és láss neki az itt található szövegeknek. Unatkozni nem fogsz, az biztos.


A változatosság kedvéért következzen most néhány YouTube csatorna.


3. American Accent Hacks

 

Jól látod, amerikai akcentusról van szó Victoria videóiban. Manapság sok tanulóhoz az amerikai akcentus áll közel, hiszen ez ömlik ránk mindenfelől, ezért sokaknak könnyebben érthető. Ha Te is ebbe a csoportba tartozol, és netán szeretnél amerikai akcentussal beszélni angolul, akkor mindenképp nézz meg néhány videót.

Kristálytiszta hang, világos és alapos magyarázatok, kiemelkedő minőségű videók. Lenyűgöző. Könnyedén fogod érteni, mit hogyan kell kiejteni ahhoz, hogy amerikaiasabban beszélj. Ha mégsem tetszett eddig ez az akcentus, a videók után lehet, hogy fog. :)


4. mmmEnglish

Emma egy nagyon kedves, csillogó szemű hölgy, aki abban szeretne Neked segíteni, hogy szebben beszélj angolul. Imitation technique-nek nevezi azt a technikát, amivel a kiejtésedet javítja, erről bőven olvashatsz a itt a weboldalán, és megnézheted a kurzusait is.

A YouTube-on rengeteg videóját tekintheted meg, egyik hasznosabb, mint a másik. A kiejtés mellet a nyelvtannal és szókinccsel kapcsolatos témákkal is foglalkozik, méghozzá nagyon jól! Bemelegítésként ajánlom például ezt, ahol 10 angol szó kiejtését magyarázza el, amelyek gyakori szavak ugyan, mégis sokan ejtik helytelenül.


5. TED előadások (Ted talks)

TED = Technology, Entertainment, Design. A TED konferenciák sorozata, ahol olyan gondolatokról beszélnek, amelyeket érdemes terjeszteni. Az előadóknak viszonylag rövid idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy kifejtsék a gondolataikat, ezért tömör, velős, ugyanakkor rendkívül informatív videókat láthatunk és hallhatunk.

 Miért jó, ha ilyen előadásokat nézel? Egyszerűen azért, mert témájukat tekintve változatosak, nagyon-nagyon változatosak. Ergó bármilyen témakör is érdekel Téged, biztos, hogy találsz odavágó videókat. Mivel olyan témáról hallgatsz videót, ami érdekel, egyértelműen könnyebbben ragadnak majd meg a szavak is.

A videók nagy részéhez felirat is tartozik, így könnyítve a megértést. Teljesen kezdőként még komolyabb kihívások elé állíthatnak ezek az előadások, hiszen nem kifejezetten nyelvtanulók számára készültek. Ha már középfok körül jársz angolból, akkor viszont ekezdheted a böngészést. Középfok körül és afelett már kifejezetten jó, ha nem nyelvtanulásra szánt szövegeket hallgatunk, hanem igazi, autentikus anyaggal dolgozunk.

Ha nem tudod, hol indulj el, nézd meg például a legnépszerűbb TED előadások címét a TED oldalán. :)

Térjünk vissza a YouTube-csatornáktól a weboldalakhoz.


6. 5 perc angol

Ezt a régóta működő magyar oldalt semmiképp nem szabad kihagyni erről a listáról. Nem tudom, van-e még angolul tanuló az országban, aki nem ismeri az 5 perc angol magazint. Szalai Nóri sok éve dolgozik azon, hogy közel hozza hozzánk az angolt.

Az 5 perc angol weboldal telis-tele van ingyenes anyagokkal is. Nyelvtani magyarázatok, hozzájuk tartozó feladatok, olvasnivalók, párbeszédek, letölthető és nyomtatható szótanuló kártyák, és így tovább. Felsorolni hosszú lenne, ezért inkább nyisd meg az oldalt és nézd meg magad, mennyi finomság vár itt Rád. :)

A facebook csoportban Nóri szokott élő adásokat is tartani, ahol nyelvtani jelenségeket mutat be, és folyamatosan bombázza az olvasókat feladatokkal. Ha nem vásárolod meg Nóri könyveit és anyagait, akkor is rengeteg ingyenes segítséget kapsz itt az angolodhoz.

Csak ismételni tudom, amit az első mondatban leírtam. Kihagyhatatlan.

7. BBC 6 minute English

A szívem csücske.

A BBC oldalán az egyik legjobb sorozat. Középfok körüli szinten hallgathatsz és olvashatsz (hanganyagként és pdf-ként le is töltheted) változatos cikkeket. Soha nem gondolnád, de a szövegek terjedelme 6 perc környékén van. :)

Színes képek szolgálnak illusztrációként és kedvcsinálóként ahhoz, hogy olvasd és hallgasd a szövegeket. Nyelvvizsgára készülőknek, újrakezdőknek kiváló tanulási lehetőség. Haladóbbak is találnak kedvükre valót, hiszen változatos és igényes szókinccsel dolgozik a stáb. Segítségként magyarázatokat is kapsz a fontos szavakhoz.

A 6 perces időtartam szuper arra, hogy szinte minden nap be tudd iktatni az angolozást, hiszen 6 perc nem a világ. :)

 

8. VOA Learning English

 

Ha az amerikai történelem, kultúra és szóhasználat felé húz a szíved, akkor ez lesz a Te oldalad.

Ha a linkre kattintasz, látni fogod, hogy itt is több szinten tudsz tanulni.

Én most a Words and their stories szekcióra hívnám fel a figyelmedet. Ezekkel a cikkekkel fantasztikus kifejezésekre tehetsz szert, témakörönként csoportosítva. Nyilván ismered azt a kifejezést, hogy a puding próbája az evés. De miért? Azt is tudod? Nos, a február közepén készült cikk pont ezt a témát feszegeti. Ha elolvasod és meghallgatod, okosabb leszel. Kattints ide és minden világos lesz.

 Böngéssz a cikkek között, évek óta annyi cikk összegyűlt, hogy ha csak ezt az egyetlen forrást választod is, akkor sem fogsz unatkozni, még jóóóó sokáig.

 

9. Luke's English podcast

.

Azt írtam volna pár sorral fentebb, hogy a BBC 6 minute English a szívem csücske? Lehet, hogy nem mondtam igazat, azaz füllentettem. Luke podcast sorozata a szívem csücske.

Tiszta brit kiejtés, elegáns kifejezésmód. Nem utolsó sorban pedig Luke hivatalos angol angoltanár, tehát rengeteg dolgot tanári szemszögből magyaráz el, ami egy nyelvtanulónak kincset ér.

Van saját podcast alkalmazása, a LEP, ahol tudod hallgatni a hanganyagait. Elég hosszú anyagokkal dolgozik, gyakran több, mint egy órán keresztül beszél, de mindegyik kivétel nélkül nagyon érdekes és hasznos.

 

Zárom a sort egy olyan oldallal, ami a kiejtési problémáidra ad választ.

 

10. YouGlish

 

Kérlek, most azonnal mentsd el ezt az oldalt a kedvenceid közé. :)

Előfordult már, hogy nem tudtad, hogyan kell kiejteni egy angol szót? Ha azt mondod, hogy nem, akkor meglepődöm. Nagyon. :)

Próbáld ki és lásss csodát – pötyögj be egy problémás szót. Azonnal kapsz egy YouTube videót, ami már ki is mondta neked a vágyott szót, mielőtt még észbe kapnál. Igen, jól hallottad, kapásból kapsz egy videót, ami kapásból onnan indul el, ahol az adott szó elhangzik és kapásból megjelenik hozzá a felirat is.

Ha nem tetszik az első videó, lépj tovább a következőre. Zseniális. Ráadásul amerikai, brit és ausztrál akcentus közül választhatsz. Kell ennél több?

 

Bízom benne, hogy ráakadtál olyan oldalra a fenti listából, amit be tudsz építeni a tanulásodba.